Lage rugpijn

Rugpijn of lumbago ook wel aspecifieke lage rugpijn genoemd, zijn problemen in de rug die pijn veroorzaken.

Lage rugklachten komt erg vaak voor, maar liefst 80% van de bevolking krijgt er tenminste 1 keer in zijn leven mee te maken (50% heeft vaker last van de rug). Het beloop van aspecifieke rugklachten lijkt in de meeste gevallen gunstig, 90% van de bevolking is hier binnen 6 weken weer vanaf. In het algemeen geldt dat rugklachten vaker en ernstiger terugkomen wanneer de patiënt in het verleden vaak of langdurige rugklachten heeft gehad.

De meeste pijnklachten in de lage rug worden veroorzaakt door een slechte houding, te weinig beweging, een val, stress/ spanning of overgewicht. Dit kan er toe lijden dat de gewrichten (ook wel facetgewrichten genoemd) in de rug minder goed bewegen. Zodra deze bewegingsstoornis optreedt, kan de tussenwervelschijf verkeerd belast worden, waardoor verschillende omliggende structuren overbelast kunnen raken.

Als gevolg hiervan worden pijnzenuwen overprikkeld en functioneren de ‘goede’ bewegingszenuwen minder. Dit kan allerlei soorten pijn tot gevolg hebben: van een zeurende tot stekende pijn in de rug tot een uitstralende pijn naar de benen. Rugpijn kan tijdens of vlak na een inspanning optreden, maar ook pas na enkele uren of dagen.

Maak een afspraak
Stel een vraag
“Ik heb onlangs een hartinfarct gehad. Dat was schrikken. Gelukkig ben ik dankzij Ferry in een mum van tijd er weer bovenop gekomen. Hij heeft me uitgebreid begeleid in de fitnesszaal. Nu voel ik me weer mijzelf.”
Ernst (72)
“Ferry’s persoonlijke en multidisciplinaire aanpak is heel prettig. Met behulp van oefen- en manuele therapie heeft hij mij snel van mijn nek- en schouderklachten afgeholpen.”
Lotte (26)
“In het verleden had ik slechte ervaringen met manipulaties (kraken). De fysiotherapeut die ik toen had probeerde me te verrassen door op een onverwacht moment te kraken. Dat vond ik heel onprettig. Ferry doet dat helemaal niet! Hij stelt me op mijn gemak en doet niets wat ik niet prettig vind. Als ik liever niet gekraakt wil worden, dan gebruikt hij een andere techniek om hetzelfde effect te krijgen.”
Elisabeth (56)