Fysiotherapeutische zorg bij klachten door artrose

Fysiotherapeutische zorg bij klachten door artrose

Artrose komt vaak voor en kan vervelende klachten geven, die steeds erger kunnen worden. In Nederland zijn er meer dan 1,5 miljoen mensen die last hebben van artrose!

De exacte oorzaak van artrose helaas niet bekend, maar er zijn een aantal factoren die de kans op artrose kunnen vergroten of de klachten kunnen verergeren. Naast pijn kan artrose zorgen voor functionele problemen in het dagelijks leven, doordat werken of deelnemen aan activiteiten minder goed of niet meer lukken.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over het ontstaan van artrose, veelvoorkomende symptomen, hoe de klachten verminderd kunnen worden en wat de rol van een fysiotherapeut hierin kan zijn.

fysiotherapie bij artrose

Wat is artrose (en wat is het niet)?

Alle gewrichten in ons lichaam zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de botten soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij artrose is er sprake van slijtage en ontsteking van dit kraakbeen, waardoor het kraakbeen dunner en onregelmatiger wordt. Het gevolg hiervan is dat de botten minder soepel langs elkaar kunnen bewegen wat onder andere voor pijnklachten kan zorgen.

Slijtage kan ontstaan als gevolg van het verouderingsproces, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Artrose kan bijvoorbeeld ontstaan als een gevolg van een auto-immuunziekte, reuma of door letsel aan gewrichten, bijvoorbeeld door een harde klap of val. De schade kan ook ontstaan als een gevolg van langdurige overbelasting van een gewricht.

Artrose komt vaker voor bij vrouwen, mensen met overgewicht, mensen boven de 45 jaar of bij mensen die eerder een botbreuk hebben gehad.

Wat zijn symptomen die passen bij artrose?

Klachten door artrose kunnen erg verschillen over de tijd en zijn per persoon anders. De meest voorkomende symptomen zijn pijn en stijfheid in het gewricht. Deze klachten zijn vaak het ergst in de ochtend als u opstaat of als u weer in beweging komt na een lange tijd stilzitten of stilstaan. Dit wordt ook wel startstijfheid genoemd. De pijn en stijfheid in het gewricht wordt vaak minder als u weer even in beweging bent of na het bewegen.

Ook kunt u last krijgen van een lichte zwelling in het desbetreffende gewricht of het warm aanvoelen van dit gewricht. Daarnaast kan het zijn dat de kracht in het gebied om het gewricht heen wat verminderd is. De klachten kunnen in sommige periodes meer opvlammen en in sommige periodes weer wat verminderen. De symptomen zijn dus niet altijd even constant aanwezig.

Wanneer de klachten langer aanhouden, kan er extra bot vorming rondom het gewricht ontstaan. Hierdoor zullen de bewegingen lastiger gaan.

artrose

Wat kan een fysiotherapeut doen bij artrose?

Helaas is er geen medicijn tegen artrose. Daarnaast is het slijtageproces van het kraakbeen een onomkeerbaar proces, wat betekent dat het kraakbeen tussen de gewrichten niet hersteld kan worden. Er zijn wel manieren om beter om te gaan met de klachten.

U kunt naar een fysiotherapeut gaan om het functioneren van het gewricht en de omliggende spieren en weefsels te verbeteren en de pijn te verlichten. De fysiotherapeut kan onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en oefeningen met u doen om de spieren en gewrichtsbanden om het gewricht heen te versterken.

Fysiotherapeutische zorg bij klachten door artrose bij Fysiotherapie Van der Vegt

Heeft u last van klachten door artrose en weet u niet hoe u van uw klachten af kan komen? Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Van der Vegt zullen onderzoeken wat de oorzaak is en waar de klachten precies vandaan komen door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek.

Daarna zullen zij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysiotherapie Van der Vegt als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?