Fysiotherapie na een achillespees operatie

Fysiotherapie na een achillespees operatie

Een achillespees operatie wordt vaak pas uitgevoerd als niets anders heeft geholpen of wanneer de pees zo is ingescheurd dat er geen andere oplossing is. Na deze operatie zult u enige tijd moeten revalideren.
De achillespees is namelijk een pees die u veel gebruikt bij het afzetten van uw voet. Het is daarom belangrijk dat uw pees volledig revalideert. Fysiotherapie is hiervoor een onmisbare oplossing. In dit artikel leggen we uit wat u kunt verwachten van de operatie en daaropvolgende revalidatie.

Achillespees operatie

Wat is de achillespees?

In de kuit zitten drie spieren, deze spieren hechten aan het hielbot door middel van één pees, de achillespees. De achillespees is één van de grootste en sterkste pezen van het lichaam.

De pees zorgt ervoor dat u in staat bent om te lopen, maar ook om sportactiviteiten uit te voeren. Het afwikkelen van de voet en het afzetten van de voet, is beide mogelijk door deze pees. U gebruikt de pees o.a. wanneer u loopt, hardloopt of springt. De achillespees is dus onmisbaar in het dagelijkse leven.

Achillespees operatie

Wanneer is er een achillespees operatie nodig?

Een achillespees operatie is nodig wanneer u een beschadiging heeft aan uw achillespees. Dit kan bijvoorbeeld door een gescheurde achillespees of door de degeneratie van het weefsel van de pees. Dit laatste ziet u bijvoorbeeld bij overbelasting van de achillespees.

Een operatie is vaak de laatste optie; eerst zal bij voorkeur een andere methode gebruikt worden om de blessure te verhelpen, zoals het gebruik van een gipsspalk of tape. Als dit niet heeft gewerkt, dan pas wordt er voor een operatie gekozen.

Bij een operatieve behandeling van een gescheurde achillespees, zullen de beide uiteinden van de pees tegen elkaar aan worden gelegd en aan elkaar worden gehecht. Wanneer degeneratie van het weefsel in de achillespees de oorzaak is, dan zal tijdens de operatie al het aangedane weefsel verwijderd worden.

Soms gaat dit in combinatie met het verwijderen van een geïrriteerde slijmbeurs, verkalkingen van de pees of aan een deel van het hielbot. Als de pees zo is aangetast dat het niet meer gebruikt kan worden, kan de pees worden versterkt met een andere pees.

Fysiotherapie na de achillespees operatie

Bij beide soorten operaties kunt u na zes weken de voet weer voorzichtig gaan gebruiken. Om dit op de juiste manier te kunnen doen is het aan te raden om een fysiotherapeut in te schakelen voor advies en de juiste begeleiding.

Een fysiotherapeut zal u oefeningen geven om de spieren in de voet weer sterker te maken en u gaan begeleiden om langzaam uw sportactiviteiten weer op te kunnen pakken. Het peesweefsel is kwetsbaar in de eerste weken; het is dus zaak om met een fysiotherapeut de achillespees geleidelijk aan meer te gaan belasten.

Voor of na de operatie kunt u contact opnemen met onze praktijk voor een intake gesprek. Tijdens dit gesprek zal een lichamelijk onderzoek worden uitgevoerd en zal er worden geluisterd naar uw klachten en doelen.

Aan de hand van dit gesprek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Vervolgens kunt u naar de praktijk komen voor therapie, maar zal u ook wat opdrachten meekrijgen om thuis uit te voeren.

Hoe kan fysiotherapie Van der Vegt u hierbij helpen?

Fysiotherapie Van der Vegt is een kleinschalige praktijk in de regio Zwolle. De kleinschaligheid van onze praktijk maakt het tegelijk ook heel persoonlijk. Het hele traject heeft u dezelfde behandelaar.

Deze behandelaars hebben allemaal minimaal 10 jaar ervaring in de fysiotherapie. Bent u nieuwsgierig geworden naar onze praktijk en wilt u graag een afspraak maken, dan kan dit makkelijk en snel op onze website of door een belletje.

Wij staan voor u klaar!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?