Fysiotherapie bij artritis klachten in de heup

In Nederland zijn ongeveer 270.000 mensen waarvan bekend is dat zij last hebben van artritis. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de kans op artritis wordt groter wanneer mensen ouder worden.

Artritis in de heup komt veel voor en de klachten die hierdoor veroorzaakt kunnen worden, kunnen ontzettend vervelend zijn en het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om hulp van een fysiotherapeut in te schakelen wanneer u last heeft van klachten door artritis in uw heup, zodat de klachten niet erger worden of zelfs verminderen.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat artritis precies is, welke symptomen hierbij passen, hoe deze klachten verminderd kunnen worden en wat de rol van een fysiotherapeut hierin kan zijn.

fysiotherapie artritis klachten heup

Hoe ziet het heupgewricht eruit?

Het heupgewricht verbindt het bekken met het bovenbeen. De kop van het bovenbeen past hierbij in de kom van het bekken. Zo’n soort gewricht wordt een kogelgewricht genoemd. De botten worden bij elkaar gehouden door een stevig gewrichtskapsel en door verschillende banden.

Dit zorgt ervoor dat het heupgewricht krachten kan absorberen en daarnaast het been alle kanten op kan bewegen.

fysiotherapie artritis klachten heup

Wat is artritis in de heup?

Artritis is een aandoening waarbij een of meerdere gewrichten ontstoken raken. Het kan op alle leeftijden voorkomen, maar het komt vaker voor naarmate de leeftijd toeneemt. Artritis wordt vaak verward met artrose.

Bij artrose in de heup gaat het om slijtage en een verslechterde kwaliteit van het heupgewricht, terwijl bij artritis het gewricht ontstoken raakt door bijvoorbeeld reumatische aandoeningen of een infectie waarbij bacteriën bijvoorbeeld via een wond rondom het heupgebied het lichaam zijn binnengedrongen.

Verder kan artritis ook ontstaan als gevolg van erfelijke aanleg, bijvoorbeeld door een genetische vorm van een auto-immuunziekte waarbij het gewricht wordt aangetast door een immuunreactie van het eigen lichaam. Bovendien kan artritis in de heup ontstaan na een ongeval of trauma waarbij er een klap op de heup is gekomen.

Welke symptomen passen bij artritis in de heup?

De meest voorkomende symptomen van artritis in de heup zijn pijn en een stijf gevoel rond het heupgewricht. Daarnaast kan het zijn dat het gebied rondom de heup wat gezwollen en rood is en warm aanvoelt. Ook kan u last hebben van bewegingsbeperkingen waardoor u niet meer alle bewegingen kan maken die u eerst wel kon.

De klachten zijn vaak het hevigst in de ochtend of na een periode van rust. Verder kunt u last hebben van vermoeidheid, verminderde eetlust en koorts. In ernstige gevallen kan het heupgewricht vervormen als er niet op tijd met een behandeling gestart wordt.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij artritis in de heup?

Een fysiotherapeut kan helpen bij het behoud of opbouwen van uw conditie als deze door de artritis verslechterd is of als het sporten lastiger gaat door de klachten.

Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen met het opbouwen van spierkracht van de spieren om het heupgewricht heen door bepaalde oefeningen te geven. Hierdoor wordt de druk op de heup minder, waardoor de pijnklachten verminderd kunnen worden.

Ook kan de fysiotherapeut onderzoeken of u last heeft van bewegingsbeperkingen en hier oefeningen voor geven wanneer dit inderdaad het geval is.

Fysiotherapie bij artritis in de heup bij Fysiotherapie Van der Vegt

Heeft u klachten aan uw heup en denkt u dat dit komt door artritis, maar weet u niet goed hoe u van deze klachten af kan komen? Bij Fysiotherapie Van der Vegt wordt u eerst goed onderzocht door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek om erachter te komen wat de oorzaak van uw klachten is.

Daarna wordt er een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysiotherapie Van der Vegt als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?