Fysiotherapie bij klachten door een scheef bekken

Fysiotherapie bij klachten door een scheef bekken

Klachten aan het bekken komen vaak bij zowel mannen en vrouwen. De prevalentie over de hele wereld is bij mannen gemiddeld tussen de 2,0% en 9,7%, terwijl dit bij vrouwen tussen de 2,1% en 26,6% is. 

Wanneer u klachten ervaart door middel van een scheef bekken is het belangrijk om hier hulp bij te zoeken van een fysiotherapeut. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat het bekken precies is. Wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van een scheef bekken en welke klachten er kunnen ontstaan als gevolg van een scheef bekken.

Tot slot leggen we uit hoe fysiotherapie kan helpen bij klachten door een scheef bekken.

Fysiotherapie bekken

Hoe ontstaat een scheef bekken?

Vrouwen krijgen vaker last van klachten aan het bekken vergeleken met mannen. Deze klachten ontstaan dan meestal tijdens of na de zwangerschap. Ook tijdens de overgang kunnen vrouwen last krijgen van klachten aan het bekken. Dit komt door veranderingen van de structuur van het bekken als gevolg van hormonen.

Het bekken is de verbinding tussen de wervelkolom en de benen en heeft een stabiliserende functie. Daarnaast heeft het ook een beschermende functie, namelijk het beschermen van organen zoals de blaas en bij vrouwen de baarmoeder.

Het bekken bestaat uit drie botdelen, de linker- en rechterhelft en het heiligbeen, die samen een ring vormen. De botten worden door middel van gewrichtsbanden bij elkaar gehouden.

Bij een scheef bekken is de stand van de ene helft lager of hoger dan de andere helft. Dit kan bijvoorbeeld komen door een langdurige verkeerde belasting, door een verkeerde houding tijdens het zitten of liggen, maar ook door een verkeerde belasting tijdens sporten.

Daarnaast kan een val of trauma ervoor zorgen dat de gewrichtsbanden worden opgerekt, waardoor de botten in een andere positie raken. Ook beenlengteverschil is een veelvoorkomende oorzaak. Dit hoeft overigens niet bij iedereen klachten te veroorzaken.

Welke klachten kan een scheef bekken veroorzaken?

Een scheef bekken kan verschillende klachten geven. De meest voordehand liggende klacht is pijn rond het bekkengebied. Daarnaast kan de pijn uitstralen naar de bil of het been. Ook kunt u last krijgen van uw rug, schouders of nek en dit kan weer hoofdpijn veroorzaken.

Deze klachten komen bij veel verschillende soorten blessures en aandoeningen voor, waardoor het niet altijd gemakkelijk is om de oorzaak te achterhalen. Het is daarom erg belangrijk om een fysiotherapeut te raadplegen als u dergelijke klachten ervaart.

Pas als u de oorzaak van uw klachten weet, is het mogelijk om een passende behandeling te vinden.

Scheef bekken

Wat kan een fysiotherapeut doen bij klachten door een scheef bekken?

Om vast te stellen of uw klachten inderdaad komen door een scheef bekken, zal de fysiotherapeut u eerst lichamelijk onderzoeken. De fysiotherapeut kijkt naar de stand van uw rug, heup en benen. Ook kan de beweeglijkheid in het bekken en van het heupgewricht en de spierkracht in de spieren hieromheen getest worden.

Zodra de oorzaak van de klachten bekend is, kan de fysiotherapeut de juiste behandeling kiezen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit oefeningen die uw stabiliteit, spierkracht en houding kunnen verbeteren, zoals verschillende soorten kracht- en rekoefeningen.

Fysiotherapie bij een rughernia bij Fysiotherapie Van Der Vegt

Herkent u bovenstaande klachten en komt u maar niet van uw klachten af? Dan kan het zijn dat uw klachten veroorzaakt worden door een scheef bekken.

Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Van Der Vegt zullen door een anamnese en lichamelijk onderzoek proberen te achterhalen waar de klachten precies vandaan komen. Daarna zullen zij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen.

Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysiotherapie Van Der Vegt als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?