Fysiotherapie en revalidatie na een heupoperatie

Fysiotherapie en revalidatie na een heupoperatie

Een heupoperatie is een complexe operatie waar goede nazorg vereist is. Het is een operatie die steeds vaker uitgevoerd wordt. Dit komt vooral doordat mensen tegenwoordig ouder worden dan vroeger en slijtage van de botten dus ook vaker optreedt. Misschien heeft u net een heupprothese gekregen of krijgt u er binnenkort één.

Na de operatie start het revalidatietraject eigenlijk direct. In dit artikel leest u wat u kunt verwachten en wat wij voor u kunnen betekenen.

Fysiotherapie en revalidatie na een heupoperatie

Revalideren na een heupoperatie

De heup bestaat uit een kom en een kop. De gewrichtskom bevindt zich in het bekken. De kop is het bovenste deel van het bovenbeen. De kop en de kom zijn omgeven door een laagje kraakbeen. Dit is flexibel en glad, waardoor de kop soepel in de kom kan bewegen.

Dit kraakbeen kan beschadigd raken of slijten. Wanneer het laagje kraakbeen helemaal is verdwenen, spreken we van artrose. Artrose is de meest voorkomende oorzaak voor het plaatsen van een nieuwe heup.

Andere oorzaken zijn heupdysplasie, deformiteiten (botvervormingen), degeneratie of een heupfractuur. De kunstheup wordt geplaatst tijdens de operatie. De nieuwe heup bestaat ook uit een kop en een kom.

In het ziekenhuis wordt al binnen twee uur na de operatie gestart met oefeningen op bed. Zolang u nog in het ziekenhuis bent, zal een verpleegkundige of fysiotherapeut van het ziekenhuis u begeleiden.

Revalideren na een heupoperatie

Na thuiskomst na een heupoperatie

Wanneer u ontslagen bent uit het ziekenhuis, bent u niet meer onder behandeling bij die fysiotherapeut. U kan dan verder worden begeleid door ons. Wij helpen u weer vertrouwen te krijgen in bewegen. Het is belangrijk om snel na de operatie weer in beweging te komen om de spieren rondom de kunstheup soepel te houden.

Het is niet de bedoeling dat de heup te zwaar belast wordt. Daarom loopt u in het begin nog vier tot zes weken met een hulpmiddel, zoals krukken, een looprek of een rollator. Op die manier staat u steviger en voorkomt u dat u valt.

Het revalidatietraject

Hoelang het herstel gaat duren, is afhankelijk van uw conditie voorafgaand aan de operatie. Houd er wel rekening mee dat het volledige herstel enkele maanden tot een jaar kan duren. Meestal kan iemand na drie tot zes maanden weer sporten, hoewel niet alle sporten nog even geschikt zijn.

Een dag na de operatie kan al gestart worden met fysiotherapie. In de beginfase van het traject ligt de focus op kleine stukjes lopen met een hulpmiddel. Bovendien worden oefeningen uitgevoerd om de spierkracht in de benen te behouden en stijfheid van de heup te voorkomen.

Er wordt niet alleen gefocust op het gebied rond de heup, maar de algehele gezondheid wordt verbeterd. Een betere conditie bevorderend namelijk het herstel. De fysiotherapeut begeleidt u ook met het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen en fietsen.

Na die eerste periode verandert het doel. In plaats van spierkracht te behouden, wordt er gefocust op het vergroten van de spierkracht. Ook wordt gewerkt aan de beweeglijkheid van de nieuwe heup. Na zes weken zult u waarschijnlijk niet meer met krukken hoeven te lopen.

Beweegadvies en therapie

Het is belangrijk dat u genoeg blijft bewegen om stijfheid en krachtsverlies te voorkomen. De eerste zes weken kan de nieuwe heup uit de kom schieten. Dit wordt ook wel luxatie genoemd. Heupluxatie komt echter niet vaak voor.

Als u de oefeningen uitvoert en de adviezen van de fysiotherapeut naleeft, zorgt u ervoor dat u minder risico loopt op een heupluxatie. Bovendien is de kans op trombose lager wanneer u in beweging blijft.

Andere adviezen zijn om in de eerste zes weken na de operatie geen zware voorwerpen te tillen, niet op de hurken te gaan zitten, de benen niet over elkaar te slaan en extreme bewegingen te vermijden.

Revalidatie bij Fysiotherapie Van der Vegt

Onze praktijk heeft verschillende fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het revalideren na een heupoperatie. Revalideren bij ons, betekent dat wij aandacht hebben voor uw wensen en doelen. Het traject is gericht op kracht en houding. Wij vinden het belangrijk dat u weer zo zelfstandig mogelijk wordt.

Neem contact met ons op bij vragen of voor het maken van een afspraak.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?