Fysiotherapie bij een gescheurde spier

Fysiotherapie bij een gescheurde spier

Een spierscheuring kan zowel bij jong en oud, als bij mannen en vrouwen ontstaan. Echter komt een spierscheuring vaker voor bij mensen vanaf 40 jaar en wanneer je al eerder een spierscheur hebt gehad.

Het ontstaansmoment van de scheuring doet veel pijn en de blessure kan voor veel hinder zorgen. In dit artikel lees je over het ontstaan van een spierscheur, de oorzaken, maatregelen die je zelf kunt treffen en wat de fysiotherapeut voor je kan doen.

Gescheurde spier

Ontstaan van gescheurde spier

Een scheurtje in een spier kan spontaan ontstaan, bijvoorbeeld wanneer je opeens veel kracht zet. Het is een blessure waarbij de spiervezels van de spier zijn aangedaan. Dit kan in verschillende spieren voorkomen, maar het komt met name voor in de kuit en de hamstring.

Er zijn twee vormen van deze blessure, die in eerste instantie hetzelfde aanvoelen. Er kan sprake zijn van een spieroverrekking, waarbij geen weefselschade is, maar wel pijn. Dit duurt gemiddeld 4 dagen tot 2 weken, afhankelijk van de ernst. Er kan ook sprake zijn van een spierscheurtje, waarbij er sprake is van weefselschade. Deze blessure heeft een langere hersteltijd nodig, gemiddeld zo’n vier tot zes weken tot de spier weer belastbaar is voor sport.

In beide gevallen is er sprake van een kenmerkend ontstaansmoment. Je voelt een harde tik, alsof er iets knapt op de plek van de spierscheur/ -overrekking. Dit gevoel wordt gevolgd door een scherpe, stekende pijn op dezelfde plek. Bij een spierscheurtje kunnen ook een paar bloedvaatjes scheuren, dit kan leiden tot een dikkere, soms ook blauwe, kuit.

Gescheurde spier

Mogelijke oorzaken van een spierscheuring

Er zijn diverse factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een spierscheur. Zo kan er sprake zijn van een niet (of onvoldoende) warming-up, een te snelle trainingsopbouw, eenzijdige trainingsvormen (met name sprongkrachttraining is berucht), (over)vermoeidheid, een verstoring in de spierkrachtbalans of slecht schoeisel.

Net na het ontstaan van een spierscheur is het belangrijk om de plek van de scheur te koelen met water, ijs of een cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten. Kou vermindert namelijk het bloeden van beschadigde bloedvaten.

Rust, fysiotherapie of een operatie bij een gescheurde spier?

Het is van belang om het lichaamsdeel niet meer te bewegen of erop te steunen. Rust is noodzakelijk, omdat doorgaan met trainen of andere activiteiten de blessure alleen maar erger zouden maken. Meestal kan na 48 uur weer voorzichtig aan het herstel worden gewerkt.

Tevens kan elevatie, het lichaamsdeel boven harthoogte houden, als prettig worden ervaren omdat hierbij het overbodige vocht door de invloed van zwaartekracht wegzakt.

Een beperkte, gedeeltelijke spierscheur herstelt vanzelf en hierbij is een operatie dan ook niet nodig. Bij een zwaardere spierscheuring is fysiotherapie of soms een operatie noodzakelijk. Een arts kan een MRI-scan maken om te kijken of de spier volledig of gedeeltelijk is afgescheurd.

Vaak wordt er vervolgens een operatie voorgesteld, afhankelijk van je leeftijd. Na deze operatie is opnieuw fysiotherapie noodzakelijk om goed te herstellen.

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen bij een gescheurde spier?

Rust is voor het herstellen van een spierscheur het allerbelangrijkste. Toch is het verstandig om zo snel mogelijk je spieren te laten nakijken door een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan vaststellen wat de ernst van de blessure precies is. Daarnaast kunnen zij advies geven over de verdere aanpak.

De fysiotherapeut kan je helpen met een oefenprogramma met oefeningen om het genezingsproces van de spieren te bevorderen. Met een oefenprogramma worden de spieren zodanig versterkt, dat zij weer volledig belastbaar zijn. Het is immers niet alleen belangrijk om te herstellen, het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe blessure ontstaat.

Fysiotherapie Van der Vegt is een praktijk waar professioneel advies, behandelen, begeleiden én persoonlijk contact centraal staan. De praktijk is gemakkelijk te bereiken via Whatsapp, het contactformulier op de website, telefonisch en per mail. Daarnaast kun je ook zelf een afspraak inplannen via het boekingssysteem op de website. Wij staan voor je klaar.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?