Is fysiotherapie effectief bij klachten door een bakers cyste?

Jaarlijks krijgt zo’n drie procent van de Nederlanders te maken met een bakers cyste.  Heeft u last van een zwelling in de knieholte? Dan heeft u mogelijk een bakers cyste

Hoewel de zwelling onschuldig is, kan deze tijdens het bewegen in de weg zitten en kunt u pijnklachten ervaren. Op deze pagina leggen we uit hoe een bakers cyste kan ontstaan, tot welke klachten het kan leiden en of/hoe fysiotherapie effectief is bij de behandeling ervan.

Hoe ontstaat een bakers cyste?

Elk gewricht bevat een kleine hoeveelheid gewrichtsvocht. Dit vocht dient als smeermiddel zodat bewegingen van het gewricht soepel kunnen verlopen. Hiernaast zorgt het ervoor dat de kracht van de schokken die uw knie te verwerken krijgt goed wordt verdeeld. 

Wanneer er te veel van dit vocht wordt aangemaakt in de knie, neemt de druk in het gewricht toe en kan het gewrichtskapsel aan de achterkant gaan uitpuilen. Het gewrichtskapsel omhult het gehele gewricht en is aan de achterkant van de knie het zwakst, waardoor de uitpuiling op deze plek zal ontstaan. 

De zwelling die hierbij ontstaat, die wordt een baker cyste genoemd.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een bakers cyste?

We weten nu dat een bakers cyste ontstaat wanneer er te veel gewrichtsvocht wordt aangemaakt in de knie. Maar wat zijn de mogelijke oorzaken van overproductie van dit vocht? In veel gevallen wordt er meer gewrichtsvocht in de knie aangemaakt omdat de knie op een andere plek geïrriteerd of beschadigd is.

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van artrose, reuma, meniscusletsel of kniebandletsel. In het geval van artrose gaat het kraakbeen in uw knie in kwaliteit achteruit en wordt het dunner. Is reuma de oorzaak? Dan heeft u chronische gewrichtsontstekingen die een ophoping van vocht veroorzaken. Een bakers cyste kan echter ook ontstaan zonder duidelijke oorzaak.

Wat zijn de symptomen van een bakers cyste?

Over het algemeen zijn de symptomen van een bakers cyste niet heftig. De zwelling in de knieholte kan in de weg zitten en ertoe leiden dat u wat moeite heeft met bewegen. Hiernaast kunt u last hebben van een kloppend gevoel en van pijn op de plek van de zwelling. 

Ten slotte zijn de overige klachten afhankelijk van de achterliggende oorzaak van de bakers cyste.

Fysiotherapie bij klachten door een bakers cyste

In sommige gevallen verdwijnt een bakers cyste vanzelf. Hiervoor is het echter van belang dat de achterliggende oorzaak ook verdwijnt. Wanneer dit niet het geval is, kan fysiotherapie helpen bij het behandelen van de bakers cyste. 

We gaan dan eerst na wat de bakers cyste in uw geval precies heeft veroorzaakt. Vervolgens passen we de behandeling hierop aan.

Vaak bestaat de behandeling van een bakers cyste in ieder geval uit oefeningen om de kracht en flexibiliteit rond uw knie te verbeteren. Hierdoor verminderen we de belasting op uw knie. Een andere methode om de belasting op uw knie te verminderen is door aanpassingen te maken in uw bewegingspatronen wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Hiernaast zullen we kijken naar oefeningen die erop gericht zijn de bewegingsvrijheid van de knie te verbeteren, zodat u weer makkelijker kunt bewegen. Om de effectiviteit van de behandeling te vergroten kunt u oefeningen voor thuis meekrijgen.

Herstel van klachten door een bakers cyste bij Fysiotherapie Van der Vegt

Heeft u een zwelling in uw knieholte en wilt u deze graag laten behandelen? Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Van der Vegt staan voor u klaar! Nadat we hebben vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een bakers cyste, zullen we de achterliggende oorzaak ervan achterhalen. 

Vervolgens stellen we een behandelplan op waar we u ook in zullen begeleiden. Op deze manier werken we samen naar een optimaal herstel.

Heeft u nog vragen of wilt u graag beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?