Klachten door een vernauwing in de nek (Cervicale Kanaalstenose)

Klachten door een vernauwing in de nek (Cervicale Kanaalstenose)

Wanneer je last hebt van je nek, zou er sprake kunnen zijn van een cervicale kanaalstenose. Dit heeft als gevolg pijn in de nek en schouders. De pijn kan ook uitstralen naar de armen en de benen en zelfs blijvende gevolgen hebben.

In dit artikel zal worden besproken wat cervicale kanaalstenose inhoudt, waar je precies last van kan hebben en waarom het belangrijk is om zo snel mogelijk in contact te komen met een fysiotherapeut.

Vernauwing nek

Wat houdt cervicale kanaalstenose in?

Een kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Als we ouder worden, zullen wervels gaan slijten. Dit proces wordt artrose genoemd. Hierdoor zal het bot van de wervels gaan groeien. De wervels worden dikker, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt.

Hierdoor kunnen de wervels meer druk gaan uitoefenen op de zenuwen. Als je over een cervicale kanaalstenose praat, gaat dit over een kanaalstenose op cervicaal niveau, dus op de hoogte van je nek en schouders.

Zenuwen geven signalen door van je hersenen via het ruggenmerg naar je spieren en andersom. Doordat de zenuwen in het wervelkanaal bekneld raken, zal de pijn uitstralen naar de spieren van de ledematen waarvan de zenuwen bekneld zijn.

Dit kan zorgen voor:

  • een vermindering van kracht;
  • verminderd gevoel in de armen;
  • verlies van controle van bewegingen in de armen;
  • uitstralende pijn in de armen;
  • pijn in de schouders of in je nek, dit wordt erger wanneer je de nek gebruikt;
  • een pijnscheut of elektrische stroom door uw ruggengraat bij het buigen van de nek.
Vernauwing nek

Wat zijn de oorzaken van cervicale kanaalstenose?

Cervicale kanaalstenose is een probleem dat optreedt tijdens veroudering. De klachten zullen geleidelijk ontstaan. Tijdens veroudering vindt namelijk altijd artrose plaats. Het hangt af van de persoon of je hier ook daadwerkelijk last van zult krijgen, wanneer je hier last van krijgt.

De klachten zullen sneller voorkomen bij mensen die van nature al een nauwer wervelkanaal hebben. Als dezelfde klachten ontstaan niet geleidelijk maar acuut ontstaan, zul je waarschijnlijk geen last hebben van een cervicale kanaalstenose, maar van een nekhernia.

Wat kan fysiotherapie hier tegen doen?

Wanneer je last hebt van een cervicale kanaalstenose kun je pijnstilling gebruiken om de pijn tegen te gaan. Daarnaast kan fysiotherapie je verder helpen. Als beide opties niet voldoende helpen, kom je in aanmerking voor een operatie.

Langdurige beknelling kan zorgen voor onherstelbare schade. Wanneer je klachten hebt, is het daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk langs een huisarts of fysiotherapeut gaat.

Het is belangrijk om je nek te blijven bewegen en niet stijf te blijven zitten. Hier kunnen de klachten alleen maar erger van worden. Alleen al het naar voren bewegen van de nek kan al een verlichting geven.

De fysiotherapeut kan je helpen de beperkingen in je dagelijks leven zo weinig mogelijk te ervaren en. Een fysiotherapeut zal een persoonlijk behandelplan opstellen gebaseerd op je klachten en persoonlijke doelen. Door verschillende behandelingen en oefeningen proberen we je doel zo efficiënt en snel mogelijk te behalen.

Waarom fysiotherapie Van der Vegt?

Fysiotherapie Van der Vegt is de nummer 1 fysiotherapie van Zwolle. Met een breed aanbod aan behandelingen proberen wij met jou altijd naar de juiste behandeling voor je klachten te zoeken. Als je een afspraak wilt maken bij ons, kun je altijd binnen 48 uur terecht.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de praktijk en wil je een afspraak maken? Dan verwijs ik je graag door naar onze informatie pagina, en zien we je hopelijk snel!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?