Hulp van de fysiotherapeut bij een knie die op slot zit

Hulp van de fysiotherapeut bij een knie die op slot zit

De afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan blessures. Deze worden vaak opgelopen tijdens of door het sporten. Een kwetsbare structuur is hierbij vaak het gewricht. Een heel goed voorbeeld van zo’n kwetsbaar gewricht is het kniegewricht. De knieën zijn essentieel bij lopen en rennen,  de knieën spelen dus een centrale rol in het functioneren van het menselijk lichaam.

Helaas zijn de knieën ook erg gevoelig voor blessures. Dit kan gebeuren tijdens het fanatiek sporten, maar ook tijdens de normale dagelijkse bezigheden. Aangezien de knieën bij bijna alle bewegingen belast worden, kan dit wel eens te veel worden voor het gewricht. Het gewricht schiet dan ineens ‘op slot’. Dit gebeurt met name bij extreme bewegingen of extreme belasting. Dit is een erg heftig gevoel en mensen ervaren het als een schokkend en pijnlijk moment.

Bij fysiotherapie van der Vegt zijn wij erin gespecialiseerd om u bij uw klachten te helpen, want slotklachten kunnen veel invloed hebben op uw leven.

Slotknie

Wat is een knie die op slot zit?

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je knie op slot gaat. Het op slot gaan van de knie heeft vaak een mechanische oorsprong. Doordat er een soort blokkade in de knie zit, kan de knie tijdelijk minder belast worden. Hierdoor gaat ook de functie van de knie achteruit.

Mensen die een slotgevoel ervaren in de knie, kunnen vaak hun knie niet meer volledig buigen en strekken. Er kan in de meeste gevallen ook zwelling optreden. In onderstaande alinea’s zal worden uitgelegd wat de mogelijk oorzaken zijn.

De mogelijke oorzaken van een knie die op slot schiet.

Er zijn tal van oorzaken van een vastzittende knie. Een gescheurde meniscus is vaak het eerste waar een fysiotherapeut aan denkt. In dit geval is er meestal een trauma voorafgaand gegaan aan de klacht. Door het trauma is het mogelijk dat de meniscus schade heeft opgelopen. Hierdoor kan er bijvoorbeeld een scheur is de meniscus zijn ontstaan. Ook is het mogelijk dat de meniscus dubbelgevouwen zit. Indien de slotklachten aanhouden is een kijkoperatie vaak aanbevolen.

Een andere oorzaak van een knie die op slot zit is ouderdom. De gewrichten worden minder soepel en door het maken van kleine verkeerde bewegingen kunnen er scheurtjes ontstaan in de meniscus. Een scheurtje in de meniscus kan zich ‘helen’ waarbij er een soort littekenweefsel ontstaat. Er wordt daarom vaak geadviseerd om rust te nemen en op den duur de bovenbeenspieren goed op te trainen. Hierdoor kan mogelijke schade in de toekomst worden opgevangen door de bovenbeenspieren.

Een vastzittende knie kan te maken hebben met schade aan de voorste of achterste kruisband. Schade aan de voorste kruisband gebeurt vaak na een groot trauma. De mensen ervaren dan vaak op het moment van het trauma een soort klik gevoel dat het boven- en onderbeen tijdelijk los van elkaar bewegen. Na dit trauma is er vaak direct een enorme zwelling zichtbaar en ervaren mensen veel pijn. Deze klacht moet bijna altijd operatief benaderd worden. Het is mogelijk om de voorste kruisband te repareren door middel van een stukje pees van de hamstring. Deze wordt dan ter plekke van de voorste kruisband geplaatst. Het gevolg is dat mensen lang moeten revalideren.

Knieslot

Hoe diagnosticeert de fysiotherapeut mijn knieklacht?

In bovenstaande alinea’s is een aantal mogelijke oorzaken van slotklachten beschreven. Uiteraard zijn er meer mogelijkheden van slotklachten in de knie. Tijdens het lichamelijk onderzoek zal onze deskundige alle ervaring toepassen om erachter te komen wat de oorzaak is van de klacht. Indien de fysiotherapeut verwacht dat er grote schade is, zal er een MRI of CT scan gemaakt moeten worden in het ziekenhuis. Dit proces vergt een nauwe samenwerking tussen fysiotherapeuten, huisartsen en orthopeden.

Bij slotklachten kom naar fysiotherapie van der Vegt.

Indien u slotklachten ervaart aan de knie, dan is het raadzaam om snel een fysio te raadplegen. Bij fysiotherapie van der Vegt bent u aan het juiste adres en zullen wij uw klacht uiterst serieus nemen.

We kijken graag samen naar de mogelijke oorzaak voor uw klacht en bespreken uitgebreid met u de mogelijke oplossingen. Neem gerust contact met ons op!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?