Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut?

Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut?

Iedereen heeft weleens van de termen fysiotherapie en manuele therapie gehoord. Mensen denken bij klachten toch sneller aan het bezoeken van een fysiotherapeut omdat het verwarrend kan zijn wat nou precies het verschil is tussen beide behandelmogelijkheden.

In deze blog leggen we u uit wat beide professionals voor zorg bieden en welke u het beste kan helpen bij bepaalde klachten.

Manuele therapie

Wat doet een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut is een expert in houding en beweging en heeft daarvoor ook minstens een HBO opleiding afgerond. Tijdens de opleiding heeft de therapeut veel kennis opgedaan over onder andere het menselijk bewegen, de anatomie van het menselijk lichaam en verschillende klachtenbeelden.

Een fysiotherapeut helpt bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van klachten aan het lichaam.

Veel voorkomende behandelmethoden die gebruikt worden binnen de fysiotherapie zijn: massagetechnieken, advies geven over houding of leefstijl en helpen bij het toepassen van ondersteunende hulpmiddelen.

Daarnaast kan een fysiotherapeut u helpen bij het verbeteren van uw conditie of kracht door middel van oefentherapie.

Een behandeling bij de fysiotherapeut is voornamelijk gericht op het verminderen van klachten aan de zachtere delen van het lichaam, zoals spieren, pezen en gewrichtsbanden. Daarom is fysiotherapie met name geschikt als behandeling bij klachten aan gewrichten, spieren, zenuwen en gewrichtsbanden.

Wat doet een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut met een aanvullende specialisatie. Een manueel therapeut heeft dan ook dezelfde opleiding gevolgd als een fysiotherapeut en heeft dus in de basis hetzelfde beroep.

Echter heeft de manueel therapeut vervolgens nog een meerjarige opleiding manuele therapie gedaan om extra behandeltechnieken toe te kunnen passen.

In tegenstelling tot een fysiotherapeut, focust een manueel therapeut zich op het behandelen van de ‘hardere’ delen van het lichaam, zoals de wervelkolom. Tijdens de behandelingen kijkt de therapeut naar het functioneren van de verschillende delen van de wervelkolom door de bewegingen van onder andere het hoofd, de nek, de schouders en de onderrug te analyseren.

Eventuele blokkades kunnen opgeheven en gecorrigeerd worden door zacht te trekken of te duwen tegen lichaamsdelen. Manuele therapie wordt daarom vaak toegepast bij klachten die ontstaan in de wervelkolom, zoals nekklachten, hoofdpijn en rugklachten.
De effecten zijn in de meeste gevallen al snel na de behandeling merkbaar.

Manueel therapeut

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

Om de overeenkomsten en verschillen samen te vatten, zetten we ze in deze paragraaf de belangrijkste punten nog een keer uit. Zowel de fysiotherapeut als manueel therapeut richten zich er tijdens de behandeling op om u weer optimaal te laten bewegen en nemen daarbij uw persoonlijke wensen en doelen in acht. Bij een eerste afspraak vragen ze naar de oorzaak van de klachten en relevante medische geschiedenis.

De therapeuten geven tijdens de behandeling instructies, advies en begeleiden u met betrekking tot het uitvoeren van oefeningen.

Hoewel sommige klachten door beide therapeuten kunnen worden behandeld, passen bepaalde klachten beter bij de ene therapeut dan bij de andere. Zo behandelt een fysiotherapeut met name klachten aan de spieren, gewrichtsbanden of pezen, terwijl de manueel therapeut voornamelijk klachten aan de gewrichten behandelt.

Daarnaast kan de fysiotherapeut u helpen wanneer u wilt werken aan lange termijn doelen, zoals het verbeteren van de conditie. Een manueel therapeut staat voor u klaar wanneer bewegingen in de gewrichten moeizaam verlopen.

Kan een fysiotherapeut of een manueel therapeut mij het beste helpen bij mijn klachten?

Fysiotherapie is geschikt voor iedereen, van jong tot oud, en kan helpen bij een breed scala aan klachten. Bij bijvoorbeeld een verminderde spierkracht, een evenwichtsstoornis, longproblemen, vermoeidheid, hart- en vaatziekten en spanning in de spieren kunt u terecht bij een fysiotherapeut.

Wanneer u last heeft van klachten als een stijve nek of rug kan een manueel therapeut u het beste helpen.

Op het moment dat u contact met ons opneemt, stellen wij u nog een paar korte vragen om er zeker van te zijn dat u bij de juiste specialist onder behandeling komt.

Een behandeling bij Fysiotherapie Van der Vegt

In onze praktijk staat professioneel advies en persoonlijk contact centraal. We helpen u graag op weg naar uw herstel, zodat u hopelijk binnen afzienbare tijd weer pijnvrij kunt bewegen. Schroom daarom niet om contact met ons op te nemen!

We zien u graag terug in onze praktijk.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?