Wat kunnen we doen bij klachten aan de C4 nekwervel

Wat kunnen we doen bij klachten aan de C4 nekwervel

De C4-wervel is een belangrijke nekwervel en kan voor vervelende klachten zorgen als er een beschadiging, een ontsteking of slijtage plaatsvindt. U kunt pijn in uw nek en schouders voelen en gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de armen en handen.

De klachten die u ervaart kunnen u flink belemmeren in uw dagelijkse activiteiten. Bij Fysiotherapie van der Vegt willen we u graag helpen om uw klachten te verminderen.

In dit artikel krijgt u informatie over de C4-wervel, de oorzaken en symptomen van een klachten aan deze wervel en leest u hoe onze fysiotherapeuten een oplossing voor uw pijnklachten kunnen bieden.

Fysiotherpie C4-wervel

Wat is de C4-wervel?

De C4-wervel is de vierde wervel van de wervelkolom, vanaf het hoofd geteld. Deze is gelegen in de nek en maakt deel uit van de cervicale wervelkolom. De C4-wervel is verantwoordelijk voor bewegingen van het hoofd en nek en helpt bij het ondersteunen van het gewicht van het hoofd.

Wervels zijn daarnaast ook belangrijk voor de bescherming van het ruggenmerg, dat het zenuwstelsel verbindt met andere delen van het lichaam. De C4-wervel heeft twee zijwervels waaruit een zenuw loopt. Deze plekken zijn relatief kwetsbaar en zorgen soms voor klachten.

Fysiotherpie C4-wervel

Wat zijn de oorzaken van klachten aan de C4-wervel?

De klachten aan de C4-wervel kunnen ontstaan door beschadiging, ontstekingsactiviteit of slijtage van de wervel. Een ongeluk of een ander trauma kan bijvoorbeeld voor een beschadiging en klachten zorgen aan de C4-wervel. Maar ook een ontsteking van de weefsels rondom de C4-wervel kan klachten veroorzaken.

Daarnaast kan de C4-wervel net als andere wervels, pijnklachten veroorzaken als gevolg van slijtage. Dit kan optreden door veroudering, overbelasting of letsel.

Wat zijn de symptomen?

Een letsel of aandoening aan de C4-wervel kan leiden tot een verschillende symptomen. Pijn in de nek en schouders kan optreden als gevolg van ontsteking of irritatie van de zenuwen die uitmonden uit de C4-wervel.

Daarnaast kan een letsel of compressie van de zenuw leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in de armen en handen. Pijn in de C4-wervel kan ook beperkingen in de beweging van de nek veroorzaken.

Als gevolg van de beperkte nekbeweging kan er hoofdpijn optreden. Deze hoofdpijn vanuit de nek wordt cervicale hoofdpijn genoemd en kan erg hardnekkig zijn.

Hoe kan fysiotherapie uw klachten verminderen?

Klachten aan wervels kunnen goed behandeld worden door middel van fysiotherapie. Een fysiotherapeut behandelt klachten aan het bewegingsapparaat die mensen belemmeren in hun bewegen. Het doel van de behandeling is het stabiliseren, verminderen en/of herstellen van de pijn aan de nek.

De fysiotherapeutische behandeling is er over het algemeen op gericht om de beweeglijkheid van de wervel te verbeteren en de pijn te verminderen. Mobiliseren is een veelgebruikte techniek hiervoor. Deze techniek heeft als doel uw wervel beter te laten bewegen en/of voor pijnvermindering te zorgen. Uw nek voelt dan soepeler en vrijer aan.

De exacte invulling van de therapie verschilt sterk van persoon tot persoon. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten en bijkomende factoren, kunnen wij de precieze samenstelling van de therapie vormgeven. U zult zorg krijgen passend bij uw persoonlijke situatie en gericht op het doel dat u wilt bereiken aan de hand van een persoonlijk behandelplan.

Wij helpen u graag

Heeft u last van klachten aan de C4-wervel en bent u benieuwd naar een behandeling bij één van onze fysiotherapeuten? Bij ons bent u van harte welkom!

Wanneer u een afspraak wilt maken of eerst nog wat vragen hebt, mag u gerust contact opnemen met ons. Het maken van een afspraak kan ook direct via onze website. Maar we staan ook telefonisch voor u klaar.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?