Dry needling in de regio Zwolle

Dry needling in de regio Zwolle

Heeft u last van stijfheid of pijn in uw spieren? Dan is dry needling een goede oplossing voor u! Dry needling is een behandelmethode met een naald die wordt uitgevoerd door fysiotherapeuten. Het kan de stijfheid of pijn in de spieren verminderen en zelfs laten verdwijnen. Bij Fysiotherapie Van der Vegt bieden wij deze speciale behandelmethode aan. In dit artikel zullen wij meer vertellen over deze behandeling en wat voor effect deze behandeling heeft.
dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een vrij nieuwe behandelmethode waar een naald in de verdikkingen van een spier wordt geprikt. De spieren raken hierdoor snel en langdurig ontspannen. In tegenstelling tot acupunctuur wordt er bij dry needling gebruik gemaakt van slechts één naald. Deze naald is een ‘droge’ acupunctuurnaald. Er wordt dus niets geïnjecteerd uit de naald er wordt alleen in de spier geprikt.

dry needling triggerpoints

Dry needling werkt op triggerpoints

Dry needling werkt alleen op bepaalde punten in de spier, deze worden triggerpoints of knopen genoemd. Een triggerpoint is een overgevoelige plek in een spier die, naast de lokale drukpijn, ook vaak uitstralingspijn veroorzaakt. Een dry needling behandeling richt zich op het uitschakelen van de triggerpoints door de spieren gericht aan te prikken met een naald.

Triggerpoints kunnen zich onder andere uiten in de vorm van pijn in en rondom de spier. Verder kan het zorgen voor bewegingsbeperkingen in de bijbehorende gewrichten, krachtverlies in de bijbehorende spier en tintelingen in de armen of de benen. Verder kunnen deze klachten ervoor zorgen dat u pijn ontwijkend gedrag gaat vertonen. U gaat zich anders bewegen en hierdoor kunnen er nieuwe klachten ontstaan.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meeste mensen hebben niet eens door dat er knopen in hun spieren zijn ontstaan. Triggerpoints kunnen acuut, door bijvoorbeeld een verkeerde beweging, of chronisch, door bijvoorbeeld een verkeerde houding, ontstaan.

Daarnaast zijn er nog enkele andere oorzaken, zoals:
• De langdurige afwezigheid van beweging (door bijvoorbeeld gips);
• Slappe gewrichtsbanden;
• Psychologische factoren, bijvoorbeeld stress of een depressie;
Te strakke kleding of een rugzak die verkeerd wordt gedragen.

Een dry needling behandeling

Tijdens een eerste afspraak zal de fysiotherapeut met u in gesprek gaan over uw klachten en vaststellen wat de doelen van uw behandeling zullen zijn. Vervolgens zal de fysiotherapeut uw spieren grondig onderzoeken en wordt er gekeken naar de spieren die de pijn veroorzaken. In deze spieren zal hij op zoek gaan naar de triggerpoints. Aan de hand hiervan zal een persoonlijk behandelplan worden opgesteld.

Van het inprikken van de naald in de spier zult u niet heel veel voelen. Als de juiste triggerpoint wordt geprikt, zal de spier zich kort verkrampen. Dit geeft dus een krampgevoel, vaak is dit van korte duur en kunt u al vrij snel uw spieren gemakkelijker bewegen. Na een behandeling kan het wel zijn dat uw spieren zwaar en moe aanvoelen, maar ook dit is vaak van korte duur. Als u naar huis gaat, krijgt u gerichte oefeningen van de fysiotherapeut mee om de spieren ontspannen te houden. Zo hoeft u niet snel terug te komen voor nog een behandeling.

Waarom Fysiotherapie Van der Vegt?

Fysiotherapie Van der Vegt is een kleinschalige praktijk in het noorden van Zwolle. De kleinschaligheid van onze praktijk maakt het enorm persoonlijk. U zult elke behandeling dezelfde fysiotherapeut krijgen, waardoor zij duidelijk kunnen zien of u vooruitgang boekt of niet. We werken alleen maar met specialisten die al minimaal 10 jaar ervaring hebben. Een van onze specialisaties is dry needling. Bent u hier nieuwsgierig over geworden en wilt u een afspraak maken? Kijk dan op onze website.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?