Fysiotherapie bij een doof gevoel in de tenen

Fysiotherapie bij een doof gevoel in de tenen

Bij een doof gevoel in uw tenen is er sprake van gevoelloosheid of een tintelend gevoel in uw tenen. Het gevolg hiervan is dat lopen lastiger en soms zelfs pijnlijk wordt. Een doof gevoel in de tenen kan daarom erg vervelend zijn.

Het kan zijn dat u een hele korte tijd last heeft van tintelende of gevoelloze tenen, maar dit kan ook langer aanhouden. Wanneer de gevoelloosheid langdurig is, kunt u de hulp inschakelen van onze fysiotherapeuten.

Wij vertellen u graag wat een fysiotherapeut bij Fysiotherapie Van der Vegt precies voor u kan betekenen.

Tenen Doof Gevoel

Signaaloverdracht door sensorische zenuwen

Het lichaam heeft heel veel zenuwen om signalen door te sturen van het ene deel van het lichaam naar het andere. Een deel van deze zenuwen bestaat uit de sensorische zenuwen. Deze zorgen ervoor dat informatie uit zintuigcellen doorgestuurd wordt naar de hersenen.

Wanneer de informatie in de hersenen aankomt, dan voelt/ervaart u iets. Dit kan bijvoorbeeld tast zijn, maar ook smaak of gehoor. Dit gaat heel snel. Als een zenuw afgekneld wordt of beschadigd is. Dan kunnen deze de signalen niet meer goed overdragen worden.

Met tot gevolg dat u last kunt hebben van een doof gevoel of tintelingen in uw tenen.

Oorzaken van een doof gevoel in de tenen

Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor de signalen niet meer goed overgedragen kunnen worden door de zenuwen. Wanneer de gevoelloosheid kort duurt kan dat komen door afknelling van een zenuw door bijvoorbeeld te strakke schoenen of door een afwijkende stand van uw voeten.

Ook beknellingen van zenuwen in de rug regio, kunnen gevoelloze tenen veroorzaken.

Op het moment dat de zenuw niet meer afgekneld wordt, kan het signaal weer doorgegeven worden.
Als u langdurig klachten ervaart, kan dit komen door letsel aan de zenuw, wat ook wel neuropathie wordt genoemd. Neuropathie kan veroorzaakt worden door alcoholgebruik of suikerziekte.

Andere aandoeningen die een doof gevoel in de tenen kan veroorzaken zijn: diabetes, hernia, multiple sclerose, fenomeen van Raynaud, Guillain-Barré-syndroom en de ziekte van Charcot Marie Tooth.

Doof gevoel in tenen

Het gevaar van een doof gevoel in de tenen

Een doof gevoel in de tenen is natuurlijk vervelend en kan pijnlijk zijn, maar daarnaast is het ook nog gevaarlijk. Zo kunt u wondjes oplopen, omdat u bijvoorbeeld scherpe voorwerpen niet meer goed voelt.

Daarom wordt aangeraden, wanneer u een doof gevoel heeft in de tenen, om niet meer op blote voeten te lopen en om de voeten goed te controleren op beschadigingen. Wanneer u namelijk blijft rondlopen met beschadigingen kan dit gaan infecteren.

Fysiotherapie bij een doof gevoel in de tenen

Voor het bepalen van de juiste behandelmethode, zal de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen en u verschillende vragen stellen. Er wordt onder andere gekeken naar de stand van uw voet, uw looppatroon, het soort schoenen die u draagt en uw medische achtergrond.

Om de gevoelloosheid of de tintelingen te verhelpen kan een fysiotherapeut uw voet mobiliseren om zo de druk van de zenuwen af te halen. Dit kan met behulp van manuele therapie in combinatie met verschillende oefeningen, zoals rekoefeningen.

Manuele therapie is een behandeling waarbij de mobiliteit en bewegingsvrijheid centraal staat. Bij manuele therapie voert de fysiotherapeut kleine manipulaties uit op het omliggende weefsel. Het doel hiervan is om de bewegingsvrijheid van gewrichten te optimaliseren en op deze manier ook het afknellen van de zenuw te verhelpen.

Soms bieden steunzolen ook de oplossing.

Een behandeling bij Fysiotherapie Van der Vegt

U kunt bij ons terecht voor allerlei lichamelijke klachten. Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud. Naast algemene fysiotherapie bieden wij ook specialistische behandelingen aan, zoals manuele therapie. Op die manier kunnen wij altijd een oplossing bieden voor uw klacht.

Blijf niet rondlopen met uw klachten en maak een afspraak via onze website.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?