Manuele therapie in de regio Zwolle

Manuele therapie in de regio Zwolle

Heeft u last van stijve of pijnlijke gewrichten? Of heeft u veel moeite met het bewegen van uw rug? Manuele therapie kan u helpen bij het verminderen van deze klachten!

Bent u benieuwd wat manuele therapie precies inhoudt en hoe dit u kan helpen? In dit artikel zal hier meer informatie over gegeven worden.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Dat wil zeggen dat de manueel therapeut een opleiding als fysiotherapeut heeft afgerond en daarna gespecialiseerd is in manuele therapie. Een manueel therapeut bezit daarmee extra kennis over de behandeling van patiƫnten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen.

Het doel van manuele therapie is het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de klachten aan het bewegingsapparaat. Dit wordt bereikt door het verbeteren van het functioneren van de gewrichten. De behandeling van de manueel therapeut bestaat uit manipulatie van gewrichten en het geven van adviezen over de juiste lichaamshouding.

Wat is Manuele Therapie?

Wat zijn gewrichten?

Zoals benoemd werkt de manueel therapeut aan het verbeteren van de bewegingsvrijheid in de gewrichten. Een gewricht is de verbinding tussen twee botten. Deze verbinding maakt het mogelijk dat de botten ten opzichte van elkaar bewogen kunnen worden.

Er zijn veel verschillende soorten gewrichten. Een voorbeeld van een gewricht is het ellebooggewricht, welke beweging van de onder- en bovenarm ten opzichte van elkaar mogelijk maakt. Ook de wervelkolom bestaat uit allerlei gewrichten. De wervelkolom is namelijk opgebouwd uit meerdere ruggenwervels.

Voor wie is manuele therapie?

Manuele therapie is voor iedereen met klachten aan de zogenoemde harde delen van het lichaam, zoals gewrichten en de wervelkolom. Fysiotherapie is in tegenstelling tot manuele therapie juist vooral gefocust op het behandelen van de zachte delen van het lichaam, zoals spieren en pezen.

Een aantal voorbeelden van klachten die kunnen worden verminderd door manuele therapie zijn:

Voor wie is Manuele Therapie Geschikt?

De behandeling bij de manueel therapeut

Bij fysiotherapie Van der Vegt werken professionele therapeuten die u kunnen helpen bij het verminderen van uw klachten om zo de bewegingsvrijheid te herstellen. Bij ons staat persoonlijk contact centraal. Wij vinden het dan ook erg belangrijk om uw wensen en doelen mee te nemen in het behandelplan.

Wat een manueel therapeut voor u kan doen hangt af van de soort klachten die u ervaart. De eerste afspraak met de manueel therapeut zal dan ook bestaan uit een intake gesprek. Tijdens dit gesprek zullen uw klachten in kaart gebracht worden. Ook wordt met u besproken wat u graag wilt bereiken met de behandeling. Na het intake gesprek zal de manueel therapeut een behandelplan voor u opstellen.

Hoe dit behandelplan er uit komt te zien hangt af van uw klachten en de oorzaak van de klachten. De behandeling zal veelal bestaan uit het uitvoeren van manipulaties. Dit zijn passieve bewegingen die de therapeut uitvoert om de bewegingsvrijheid van uw bewegingsapparaat te herstellen.

Deze manipulaties kunnen bestaan uit het trekken aan of het duwen tegen het lichaamsdeel om zo de stoornis op te heffen. Ook kan deze manipulatie bestaat uit het uitvoeren van een snelle beweging. Naast de manipulaties bestaat het behandelprogramma uit het geven van instructies en adviezen over uw houding en u ontvangt daarnaast begeleiding bij oefeningen die uw klachten verminderen.

Een behandeling bij fysiotherapie Van der Vegt

Bent u benieuwd wat een manueel therapeut voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op! Dit kan via het contactformulier op onze site, door te mailen of door te bellen. Bij fysiotherapie Van der Vegt helpen wij u graag.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?