Fysiotherapie bij een zeurende pijn in de schouder

Fysiotherapie bij een zeurende pijn in de schouder

Veel mensen krijgen een bepaalde periode van hun leven pijn in/aan hun schouder. Het is een gewricht dat vaak belast wordt waardoor er veel verschillende klachten aan de schouder kunnen ontstaan. Geschat wordt dat slechts 40% van de mensen met schouderklachten naar de huisarts gaat.

Wanneer u lang met klachten blijft rondlopen, kunnen de klachten erger worden. Daardoor kan het voorkomen dat u met andere delen van het lichaam gaat compenseren waardoor u nog meer klachten kunt krijgen.

Deze klachten kunnen uw dagelijks functioneren beïnvloeden en het kan zijn dat u uw sport of werkzaamheden niet meer goed kan uitvoeren. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk hulp te vragen van een fysiotherapeut.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van een zeurende pijn in de schouder, welke symptomen hierbij kunnen horen en wat de rol van een fysiotherapeut kan zijn om deze klachten te verminderen.

Zeurende pijn schouder

Hoe ziet het schoudergewricht eruit?

Het schoudergewricht bestaat uit drie botten, namelijk het schouderblad, het bovenarmbeen en het sleutelbeen. De kop van het bovenarmbeen zit in de kom van het schouderblad.

Door ligamenten en het gewrichtskapsel worden de botten bij elkaar gehouden. Ook zorgt het gewrichtskapsel voor stabiliteit in het gewricht samen met de spieren.

Verder zorgen de spieren ervoor dat de schouder in verschillende richtingen kan bewegen. Doordat het schoudergewricht een kogelgewricht is, kunnen de schouder en de arm in alle richtingen bewegen.

Oorzaken zeurende pijn schouder

Wat zijn mogelijke oorzaken van een zeurende pijn in de schouder?

Zeurende pijn in de schouder kan veel verschillende oorzaken hebben. De pijn kan komen vanuit het gewricht zelf of vanaf een van de pezen, spieren en zenuwen die om de schouder heen liggen. Dit maakt het soms moeilijk om de oorzaak te achterhalen.

Een veelvoorkomende oorzaak van een zeurende pijn in de schouder is overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een te snelle opbouw van belasting tijdens sporten waarbij u de schouder en/of armen veel gebruikt zoals handbal, tennis, volleybal of krachttraining.

Uw schouder kan ook overbelast raken als u bijvoorbeeld langdurig in een verkeerde houding zit. Bovendien kan de pijn ontstaan wanneer er plotseling te veel druk op de schouder is gekomen door bijvoorbeeld iets zwaars te tillen of door een klap of ongeluk. Hierdoor kan er iets zijn verrekt in de schouder, wat kan leiden tot zeurende pijn.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij een zeurende pijn in de schouder?

Een fysiotherapeut kan u helpen om de pijn te verlichten en zo te zorgen dat u zo min mogelijk beperkt wordt in het dagelijks leven. Een fysiotherapeut kan door onder andere echografie onderzoeken wat de oorzaak van de klachten precies is om zo te bepalen welke behandeling nodig is.

Een behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit verschillende oefeningen om de spieren rondom de schouder te versterken, zodat de druk op het gewricht minder wordt. De spieren kunnen dan meer kracht opvangen zodat de pezen meer ontlast worden.

Daarnaast kan shockwave therapie goed helpen om het herstel van pezen te bevorderen. Rekoefeningen kunnen ook een onderdeel zijn van de behandeling om zo de spanning van bepaalde spieren af te halen.

Verder zijn er verschillende oefeningen om de mobiliteit van de schouder en uw houding te verbeteren en kan de fysiotherapeut medical taping toepassen.

Wanneer de oorzaak in de spieren ligt, is dry needling een effectieve behandelmethode. Hierbij worden spierknopen aangeprikt, waardoor de pijn in de spieren kan verminderen.

Fysiotherapeutische zorg bij een zeurende pijn in de schouder bij Fysiotherapie Van der Vegt

Heeft u last van een zeurende pijn in uw schouder en weet u niet goed hoe u hiervan af kan komen? Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Van der Vegt zullen onderzoeken waar de klachten precies vandaan komen door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek.

Daarna zullen zij u een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen en uw functioneren te verbeteren.

Neem contact op met Fysiotherapie Van der Vegt als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?