Fysiotherapie bij het syndroom cervicale wervelkolom

Fysiotherapie bij het syndroom cervicale wervelkolom

Iedereen heeft wel eens last van pijn in de nek. Meestal zijn nekklachten tijdelijk en gaan ze vanzelf weer over. Soms zijn nekklachten langdurig aanwezig en is er zelfs sprake van uitstraling naar de schouders en armen.

We spreken in dat geval van het syndroom cervicale wervelkolom. De klachten die ontstaan door het syndroom cervicale wervelkolom kunnen u flink belemmeren in uw dagelijks leven en uw productiviteit negatief beïnvloeden. Gelukkig kan fysiotherapie een goede uitkomst bieden bij het syndroom cervicale wervelkolom.

In dit artikel kunt u lezen wat symptomen zijn van het syndroom cervicale wervelkolom en leggen we uit hoe het ontstaat. Daarnaast leggen we uit hoe fysiotherapie bij Fysiotherapie Van der Vegt kan helpen uw klachten door het syndroom cervicale wervelkolom te verminderen.

Syndroom cervicale wervelkolom

Wat is het syndroom cervicale wervelkolom?

Het syndroom cervicale wervelkolom is een verzamelnaam voor nekklachten die ontstaan door een beknelling van een nekzenuw. Vanuit het ruggenmerg, een bundel van zenuwen die zich in de ruggengraat bevindt, lopen nekzenuwwortels richting de nek en de armen.

Wanneer een nekzenuw bekneld raakt, kan dit pijnklachten geven in de nek. Deze pijn kan zowel zeurend als stekend van aard zijn.

Naast de pijnklachten kunnen er ook tintelingen in de schouders en armen ontstaan. Verder ervaren sommige mensen een doof gevoel of een gevoel van spierzwakte in de nek, schouders en armen. Hoewel de duur en aard van de symptomen bij het syndroom cervicale wervelkolom verschillen per persoon, zijn ze vaak zeer belemmerend voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Door de pijnklachten wordt het bewegen van de nek moeilijker of zelfs onmogelijk, waardoor activiteiten als werk en huishoudelijke taken lastiger worden.

Hoe ontstaat het syndroom cervicale wervelkolom?

De onderliggende oorzaak van het syndroom cervicale wervelkolom is een beknelling van een nekzenuw. Meestal komt dit door een nekhernia. In dat geval duwt de tussenwervelschijf, een kussentje van kraakbeen tussen de wervels van de rug en nek, op de nekzenuwwortels waardoor deze bekneld raken.

Daarnaast kan de beknelling van een nekzenuw ook komen door slijtage van de nek. Dit kan komen door een ongeval waarbij de nekwervels zijn beschadigd, overgewicht, intensief werk of simpelweg het ouder worden.
Indien nekklachten als gevolg van het syndroom cervicale wervelkolom langdurig aanwezig zijn en er geen zorg wordt ontvangen, kunnen de pijnklachten verergeren en zich verder uitbreiden.

Om meer klachten te voorkomen en te zorgen voor een snel herstel, is het raadzaam de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen.

Cervicale nekpijn Vegt

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen bij het syndroom cervicale wervelkolom?

Bij de fysiotherapeut worden uw klachten uitgebreid in kaart gebracht, zodat het duidelijk wordt wat de oorzaak is van uw klachten en er een passend en op u afgestemd behandelplan kan worden opgesteld.

Hiertoe zal de fysiotherapeut met u in gesprek gaan en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De focus zal hierbij niet alleen op uw nek zijn, maar ook op andere delen van het lichaam. Klachten in de nek kunnen namelijk ook ontstaan doordat het lichaam als geheel niet goed functioneert.

Op basis van de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, de oorzaak van uw klachten en uw persoonlijke wensen en doelen, zal de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen.

De behandeling bij het syndroom cervicale wervelkolom

De behandeling bij nekklachten door het syndroom cervicale wervelkolom zal zich met name richten op het verminderen van de beknelling van de nekzenuw. De fysiotherapeut zal druk- en manipulatietechnieken op de nek toepassen en u specifieke oefeningen aanleren.

Bij een manipulatie geeft de fysiotherapeut een snelle, gecontroleerde druk op specifieke delen van de wervelkolom, wat een knakkend geluid kan geven. Dit is verder niet gevaarlijk, maar zorgt enkel voor een toename van de beweeglijkheid en het loskomen van beknelde zenuwen.

Daarnaast leert de fysiotherapeut u specifieke oefeningen aan die gericht zijn op het versoepelen en versterken van de omliggende structuren en het aannemen van een juiste houding tijdens bewegen. De bewegingsvrijheid en stabiliteit zullen hierdoor toenemen.

Dit kan bijdragen aan het verder verminderen van de pijnklachten en het voorkomen van nekklachten in de toekomst.

Kom langs bij Fysiotherapie Van der Vegt

Wilt u af van uw nekklachten veroorzaakt door het syndroom cervicale wervelkolom? Dan bent u bij Fysiotherapie Van der Vegt aan het juiste adres! Wij helpen u graag met het verminderen van uw pijnklachten, het verbeteren van de mobiliteit en het voorkomen van nekklachten in de toekomst.

Bent u benieuwd wat Fysiotherapie Van der Vegt voor u kan betekenen of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact op met de praktijk via 038-2100107 of stuur een e-mail naar [email protected].

Ook voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?