Fysiotherapie bij hoofdpijn/migraine vanuit de nek

Fysiotherapie bij hoofdpijn/migraine vanuit de nek

Ruim 2.5 miljoen Nederlanders hebben last van migraine. Migraine is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren van iemand.

In dit artikel wordt besproken wat migraine is, wat de oorzaken van migraine zijn, wat de klachten zijn bij migraine en tot slot wordt er besproken hoe fysiotherapie een oplossing kan bieden bij migraine.

Migraine vanuit de nek

Wat is migraine?

We hebben allemaal weleens last van hoofdpijn. Dit kan enorm vervelend zijn, maar meestal is dit met een paracetamol zo opgelost. Dit geldt niet voor migraine. Migraine is een hersenaandoening, waarbij men last heeft van een aanval van hoofdpijn. Waar mensen met hoofdpijn de dag nog wel door kunnen komen, zullen de meeste mensen met een migraineaanval moeten liggen en rusten, het liefst in een donkere kamer.

Oorzaken van migraine

Migraine is een hersenaandoening waarbij er een verlaagde prikkeldrempel is voor bepaalde factoren. Dit betekent dat migrainepatiënten overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Bij het overschrijden van de prikkeldrempel kunnen bepaalde delen van de hersenen overprikkeld raken, wat zich uit in de vorm van een aanval van hoofdpijn.

Toch is het tot op heden onduidelijk waardoor zo’n migraineaanval precies ontstaat. Er zijn een aantal triggers (oftewel: uitlokkende factoren) die hier een rol bij zouden kunnen spelen. Zo kunnen erfelijkheid, vermoeidheid, spanningen, stress, menstruatie, zwangerschap en menopauze van invloed zijn.

Spanningen en stress als oorzaak
Stress kan ervoor zorgen dat de spanning in de spieren wordt verhoogd. Spierspanningen in de nek kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de hoofdpijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld verhardingen in de nekspieren ontstaan, die hoofdpijn veroorzaken.

Klachten bij migraine

Zoals eerder benoemd, kan migraine ervoor zorgen dat iemand zijn dagelijkse activiteiten niet meer uit kan voeren. Mensen met migraine ervaren vaak hoofdpijn aan 1 kant van het hoofd, waarbij de hoofdpijn veelal wordt beschreven als bonkend en erg heftig. De hoofdpijn kan op bepaalde momenten verergeren, bijvoorbeeld bij het oplopen van de trap of bij fysieke inspanning. De hoofdpijn houdt vaak een halve dag tot drie dagen aan.

Naast hoofdpijn geven mensen aan dat ze tijdens hun migraineaanval vaak misselijk zijn en soms zelfs moeten overgeven. Daarbij zijn klachten zoals constipatie en diarree ook niet ongewoon.

Tot slot zijn mensen vaak erg prikkelbaar, wat ertoe leidt dat men last heeft van hoofdpijn bij het zien van licht en horen van geluid. Hierdoor kunnen dus ook visuele klachten ontstaan zoals het zien van vlekken of lichtflitsen gedurende migraine.

Fysiotherapie als oplossing voor migraine vanuit nek

Er zijn verschillende behandelvormen mogelijk om van uw migraine af te komen. De migraine is per patiënt verschillend, waardoor dus ook de behandeling per patiënt kan verschillen. Wanneer de aanleiding van de migraine in de nekspieren ligt, dan kunnen oefeningen om deze spieren te ontspannen helpen bij het voorkomen vaan aanvallen.

Hoofdpijn en nekpijn komen veel samen voor. Spanningen in de nek kunnen hoofdpijn aanvallen uit lokken en bijdragen aan een toename van de hoofdpijnklachten. Een fysiotherapeut kan u helpen bij migraineaanvallen door middel van ontspanningsoefeningen, massage en dry needling. Dry needling therapie is effectief gebleken wanneer het gaat om het laten ontspannen van spieren hoog in de nek.

Fysiotherapie van der Vegt

Mocht u klachten herkennen en graag een van onze fysiotherapeuten naar uw klachten willen laten kijken? Twijfel dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op. Want bij Fysiotherapie van der Vegt doen wij niks liever dan u van uw klachten af helpen!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?