Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij rugklachten tijdens het hardlopen?

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij rugklachten tijdens het hardlopen?

Rugklachten tijdens het hardlopen kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen zeker een belemmerende factor zijn voor uw plezier en succes in het hardlopen.

In dit artikel leest u meer over rugklachten specifiek tijdens het hardlopen en wat Fysiotherapie Van der Vegt voor u zou kunnen betekenen.

Rugklachten kunnen variëren van milde tot ernstige pijn en gaan vaak gepaard met andere symptomen, zoals stijfheid, spierspanning, beperkte bewegingsmogelijkheid, tintelingen of gevoelloosheid.

De verschillende soorten rugpijn

Rugklachten kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder:

Acute rugpijn: Dit type rugpijn begint plotseling en kan zeer intens zijn. Vaak is het een gevolg van blessures, zoals verrekkingen, verstuikingen, of overbelasting van spieren. Vaak verdwijnt acute rugpijn na een paar dagen tot enkele weken.

Chronische rugpijn: Er is sprake van chronische rugpijn wanneer de klachten langer duren dan 12 weken en kan het gevolg zijn van onderliggende aandoeningen, zoals hernia’s, artritis, of langdurige overbelasting.

Nekpijn: Dit verwijst naar klachten in de nekregio. Nekpijn kan het gevolg zijn van aandoeningen zoals whiplash, hernia’s in de nek, spanning of een slechte houding.

Lage rugpijn: Lage rugpijn is het meest voorkomende type rugpijn. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder spierspanning, hernia’s, degeneratieve wervelkolom aandoeningen en meer.

De oorzaken van rugklachten kunnen dus erg variëren en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Ieder van deze rugklachten kan een relatie met hardlopen hebben.

Rugklachten specifiek tijdens het hardlopen

Rugklachten tijdens het hardlopen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met een verkeerde hardlooptechniek waardoor er een overbelasting is van de rugspieren en wervelkolom.

Wanneer u bijvoorbeeld te veel voorovergebogen loopt, komt er te veel spanning op uw onderrug, wat kan leiden tot rugpijn.

Daarnaast kunnen zwakke rugspieren of gebrek aan flexibiliteit de oorzaak zijn voor rugklachten tijdens het hardlopen.

De spieren en gewrichten in de rug moeten namelijk de impact van het hardlopen bij iedere landing opvangen, wanneer dit niet goed gebeurt kan dit leiden tot overbelasting en pijn.

Een goed trainingsschema is van belang. Zorg voor een goede warming-up om uw lichaam klaar te maken voor de training en zorg voor een rustige toename in trainingsintensiteit, zodat u de kans op overbelasting zo klein mogelijk houdt.

Maar ook onderliggende aandoeningen, zoals hernia’s, slijtage, scoliose of andere structurele afwijkingen van de wervelkolom kunnen de oorzaak zijn van rugklachten tijdens het hardlopen.

Wat kan Fysiotherapie Van der Vegt voor u betekenen?

Een juiste diagnose en passende behandeling kunnen helpen bij het verminderen van rugklachten en het voorkomen van verdere problemen.

Een fysiotherapeut kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak en zal een behandelings- en preventieplan ontwikkelen om de rugklachten te verminderen of voorkomen. Zo worden uw klachten bij de bron aangepakt, zodat u sneller een vermindering van klachten ervaart.

Vaak bestaat de behandeling uit spierversterkende oefeningen, zodat de impact van het hardlopen goed kan worden opgevangen door de spieren in uw rug. Daarnaast kan de fysiotherapeut u helpen bij het verbeteren van uw techniek.

U kunt dus bij ons samen met uw fysiotherapeut werken aan het verbeteren van uw algehele gezondheid en hardloopprestaties.

U bent welkom bij Fysiotherapie Van der Vegt

Fysiotherapie Van der Vegt biedt naast de algemene fysiotherapie ook specialistische behandelingen. Op deze manier kunnen wij altijd een oplossing bieden voor uw klacht.

U kunt op verschillende manieren aan afspraak inboeken bij ons, zo zijn wij telefonisch bereikbaar, via het contactformulier op de website, of via de mail.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?