Manuele therapie bij herniaklachten

Manuele therapie bij herniaklachten

Volgens de Nederlandse Vereniging van Rugpatiƫnten komt een hernia voor bij ongeveer 2% van de bevolking. Dat betekent dat er in Nederland jaarlijks rond de 30.000 nieuwe gevallen zijn met een hernia.

Herniaklachten kunnen voorkomen op alle leeftijden, maar de klacht wordt met name gezien bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud. Helaas kan een hernia erg hardnekkig zijn, veel mensen blijven dus lange tijd last houden van hun klachten.

Wij willen u meer vertellen over onze therapie bij hernia klachten.

Manuele-Therapie-bij-Herniaklachten

De anatomie van de wervelkolom

De wervelkolom, ook wel de ruggengraat genoemd, is het centrale skelet van het lichaam. Deze biedt ondersteuning aan het lichaam en beschermt het ruggenmerg, welke door het midden van de wervelkolom loopt.

De wervelkolom is verdeeld in vijf delen, van boven naar beneden zijn dat de cervicale wervelkolom (de nek), de thoracale wervelkolom (de borstkas), de lumbale wervelkolom (de onderrug), de sacrale wervelkolom (het heiligbeen) en coccygeale wervelkolom (het staartbeen).

De wervelkolom bestaat uit 33 afzonderlijke botten, die wervels worden genoemd. De meeste wervels bestaan uit drie belangrijke onderdelen:

1. Het wervellichaam: dit is het grootste deel van de wervel en draagt het meeste gewicht.
2. De wervelboog: dit is het achterste deel van de wervel en vormt een holte waarin het ruggenmerg loopt.
3. De processus spinosus en transversus: dit zijn uitsteeksels aan de achterkant en de zijkant van de wervelboog. De processus spinosus is het uitsteeksel dat zichtbaar is als de ‘bulten’ op de rug.

Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Deze schrijven dienen als schokdempers en helpen bij het buigen en draaien van de wervelkolom. De wervels worden bij elkaar gehouden door verschillende ligamenten en spieren, die bijdragen aan de stabiliteit en beweeglijkheid van de wervelkolom.

Wat is een hernia?

Een hernia is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf in de rug uitpuilt en druk uitoefent op de zenuwen van het ruggenmerg, die door de wervelkolom lopen.

Dit kan leiden tot hevige pijn in de rug, met vaak uitstraling van de pijn naar een arm, been of voet. De pijn kan zo ernstig zijn dat het voor beperkingen in de bewegingsvrijheid zorgt.

Vaak gaat de pijn gepaard met symptomen als gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de betrokken ledematen.

Herniaklachten-Van-Der-Vegt

Hoe ontstaat een hernia?

Er zijn verschillende oorzaken van herniaklachten. Meestal ontstaat een hernia door slijtage of beschadiging van de tussenwervelschijf, bijvoorbeeld door veroudering. Bij veroudering verliest de tussenwervelschijf namelijk vocht en elasticiteit, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor schade.

Ook een ongeval of een verkeerde beweging kan leiden tot een hernia. Daarnaast zijn er andere risicofactoren voor het ontwikkelen van een hernia, zoals roken, overgewicht, een zittende levensstijl en het langdurig tillen van zware objecten.

Ook erfelijkheid lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van herniaklachten.

Hoe wordt een hernia behandeld?

Het is belangrijk om herniaklachten tijdig te herkennen en te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Vaak kan een hernia worden behandeld met fysiotherapie/manuele therapie, pijnstillers of injecties.

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de druk op de zenuwen te verminderen en de hernia te verwijderen.

Manuele therapie bij herniaklachten

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het herstellen van de normale bewegingsvrijheid van de gewrichten.

Bij herniaklachten kan manuele therapie helpen bij het verlichten van de pijn en het verbeteren van de functie van de rug. De manueel therapeut heeft hiervoor extra mogelijkheden ten opzichte van de fysiotherapeut.

De manuele therapeut zal manipulaties en mobilisaties uitvoeren om de beweging in de gewrichten te verbeteren. Bij manipulaties maakt de fysiotherapeut snelle, korte bewegingen in de gewrichten. Hierdoor vermindert de druk op de zenuw, waardoor de klachten verminderen.

Met manuele therapie kan de mobiliteit van de rug verbeteren. Daarnaast kan het bijdragen aan het verbeteren van de houding en het versterken van de spieren rondom de rug. Hierdoor kunt u beter omgaan met de hernia en is de kans op een terugkerende hernia kleiner.

Waarom Fysiotherapie Van der Vegt bij herniaklachten?

Bij Fysiotherapie van der Vegt zijn wij gespecialiseerd in manuele therapie bij herniaklachten. Wij helpen u graag met het verminderen van uw pijnklachten, het verbeteren van de mobiliteit en het voorkomen van een terugkerende hernia.

Daarbij hebben wij veel aandacht voor uw individuele situatie en doelen. Maak daarom direct een afspraak bij ons!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?