Blijf niet onnodig rondfietsen met knieklachten!

Knieklachten bij fietsers

Veel fietsers krijgen op den duur last van knieklachten. Zo heeft 65% van de fietsers wel eens last van knieklachten. Niet zo gek als je je bedenkt hoeveel pedaalomwentelingen er worden gemaakt tijdens een fietsrit.

Desalniettemin zijn knieklachten tijdens of na het fietsen erg vervelend! In dit artikel zullen de oorzaken en behandelmethoden van knieklachten worden toegelicht.

knieklachten wielrenners
fysiotherapie knieklachten

Het kniegewricht

Het kniegewricht wordt gevormd door vier botdelen: het bovenbeen, het scheenbeen, het kuitbeen en de knieschijf. Om deze botten ten opzichte van elkaar te kunnen bewegen en ze stevigheid te geven, zitten er spieren en pezen rondom de knie. Deze spieren en pezen zullen over de botdelen van het kniegewricht glijden wanneer u uw knie beweegt.

Wat zijn de oorzaken van kniepijn wielrenners?

Knieklachten kunnen ontstaan door een val, maar in de meeste gevallen zijn ze het gevolg van overbelasting. Deze overbelasting wordt vaak veroorzaakt door:
een te belastend trainingsprogramma;
een verkeerde afstelling van de fiets;
een verschil in beenlengte.

De knie is een erg complex gewricht. Hierdoor kunnen er enorm veel verschillende soorten blessures ontstaan in en rondom het kniegewricht. De meest voorkomende overbelastingsblessures aan de knie zullen behandeld worden.

Overbelastingblessures

Pijn aan de voorkant van de knie

Patellofemoral pijnsyndroom
Bij het buigen en strekken van het kniegewricht, schuift de knieschijf over de knie heen. Wanneer je deze beweging vaak herhaalt, zoals bij fietsen, kan er irritatie ontstaan tussen de knieschijf en het kniegewricht, wat zorgt voor pijn.
Springersknie
Tussen het scheenbeen en de knieschijf bevindt zich de pees van de bovenbeenspier. De functie van deze spier is het strekken van de knie en het optrekken van het been. Tijdens het fietsen wordt deze spier dus bijna constant gebruikt. Als deze spier en pees geïrriteerd raken, doordat ze te veel gebruikt worden, ontstaat er een pijnlijke springersknie.

Pijn aan de achterkant van de knie

Biceps tendinopathie en popliteus tendinopathie
De biceps staat vooral bekend als een spier in de bovenarm. Er bestaat echter nog een spier in uw lichaam die deze naam draagt, namelijk de musculus biceps femoris. Deze spier bevindt zich, evenals de musculus popliteus, aan de achterzijde van het kniegewricht. De functie van deze spieren is het buigen van de knie. Deze spieren kunnen pijnklachten geven wanneer ze geïrriteerd raken door veel fietsen.

Pijn aan de binnenkant van de knie

Pes anserinus tendinopathie
De pes anserinus is de aanhechting van drie pezen aan de binnenkant van het kniegewricht. Deze pezen zorgen ervoor dat de knie kan buigen en draaien. Veel fietsen zorgt mogelijk voor wrijving tussen deze pees en het bot, wat leidt tot pijn.

Pijn aan de buitenkant van de knie

Lopersknie: iliotibiaal frictiesyndroom
Bij een lopersknie wordt pijn gevoeld aan de buitenzijde van de knie tijdens of na het sporten. De lopersknie wordt veroorzaakt door irritatie van de pees die langs de buitenzijde van de knie loopt. Bij het buigen en strekken van de knie zal deze pees over de knie schuiven. Er kan pijn en irritatie aan de buitenkant van de knie ontstaan bij het herhaaldelijk uitvoeren van deze beweging.

Wat te doen bij knieklachten als gevolg van fietsen?

In eerste instantie is het belangrijk dat u niet door blijft fietsen met pijn aan uw knie. Dit houdt in dat u ofwel een tijdje moet stoppen met fietsen, ofwel zal moeten fietsen met een verminderde belasting.

Daarnaast kan een fysiotherapeut u helpen bij het verminderen van de knieklachten. De fysiotherapeut zal allereerst onderzoek doen naar uw soort knieklachten. Door middel van oefentherapie kunnen de aangedane spieren versterkt worden. In sommige gevallen kan de knie versterkt worden door deze in te tapen. Bij een effectieve behandeling kan de trainingsbelasting dan weer langzaam verhoogd worden. Tot slot is het, ongeacht van de soort klachten die u ervaart, verstandig om te kijken of de afstelling van uw fiets past bij uw lichaamsafmetingen.

Een behandeling bij Fysiotherapie Vegt

Ervaart u knieklachten tijdens of na het fietsen en bent u benieuwd naar de behandelmogelijkheden? Wij komen graag met u in contact om u te helpen bij het kiezen van een passende behandeling om uw klachten zo snel mogelijk te verminderen!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?