Fysiotherapie bij hardloopblessures
Fysiotherapie bij hardloopblessures
Per jaar krijgt ongeveer 75% van de hardlopers last van hardloopblessures. Dit maakt hardlopen, naast fitness en voetbal, de meest blessuregevoelige sport die er is.
Heeft u te maken met een hardloopblessure en bent u benieuwd wat fysiotherapie voor u kan betekenen?
In dit artikel bespreken we de verschillende soorten hardloopblessures en wat wij voor u kunnen doen om de klachten te verhelpen.
Verschillende soorten hardloopblessures
Er zijn veel verschillende soorten hardloopblessures, met veel verschillende oorzaken. Oorzaken van blessures kunnen zijn: het verzwikken van de enkel, overbelasting, struikelen of vallen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende hardloopblessures.
Achillespeesblessure
De achillespees is de pees die de hak verbindt met de oppervlakkige kuitspier, de gastrocnemius. De belasting op de pees is heel hoog tijdens het hardlopen, waardoor deze snel geïrriteerd kan raken. Houdt deze irritatie lang aan, dan kan de pees geblesseerd raken. Pezen in het lichaam worden slecht doorbloedt, waardoor herstel lang kan duren. Een achillespeesblessure staat dan ook bekend als een hardnekkige blessure.
Lopersknie
De blessure die het meest voorkomt bij onervaren of ongetrainde hardlopers is de lopersknie, ook wel Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom genoemd. Vaak ontstaat deze blessure als gevolg van overbelasting. De blessure is te herkennen aan een zeurende of stekende pijn aan de buitenkant van de knie. Dit kan al tijdens het lopen merkbaar zijn, maar ook na het hardlopen kan de pijn opspelen. Deze blessure kan voorkomen worden door het hardlopen goed op te bouwen, veel rust te nemen tussen de trainingen en de spiergroepen rond de knie te versterken.
Shin-splints
De blessure genaamd shin-splints heeft dezelfde oorzaak als een lopersknie en komt ook vooral voor bij beginnende hardlopers. Shin-splints betekent klachten aan het scheenbeen door overbelasting. Dit kan een irritatie van de scheenbeenspier zijn of een scheenbeenvliesontsteking. De blessure is te herkennen aan een zeurende pijn aan het scheenbeen. De oorzaak van shin-splints is dat de spieren in het onderbeen nog niet sterk genoeg zijn om de klappen tijdens het hardlopen op te vangen en hierdoor geïrriteerd of ontstoken raken.
Enkelblessure
Tijdens het hardlopen een misstap maken, struikelen of uw enkel verzwikken, heeft bijna iedereen wel eens meegemaakt. Bij zwakkere enkels is er nu eenmaal meer kans dat dit leidt tot een blessure aan de enkel. Na het hardlopen kan de enkel pijnlijk en opgezwollen zijn. Het is belangrijk om de enkel te koelen en veel rust te nemen. Heeft u last van zwakke enkels? Dan kan een sportbrace of sporttape voor versteviging in uw enkels zorgen waardoor de kans op een enkelblessure kleiner wordt.
Fysiotherapie bij hardloopblessures
Vaak is rust al een goede methode om van hardloopblessures af te komen. Maar om ervoor te zorgen dat blessures niet terug keren of dat u nieuwe hardloopblessures krijgt, kan een behandeling bij een fysiotherapeut een uitkomst bieden. Fysiotherapie is namelijk een expertise die zich richt op het verbeteren van lichaamshouding en beweging.
Een behandeling bij de fysiotherapeut voor hardloopblessures kan op verschillende manieren bestaan. Een behandeling kan bestaan uit preventieve zorg, dus het voorkomen van hardloopblessures. U kunt advies krijgen over een juiste hardloophouding, een behandeling om bestaande klachten te verhelpen of een combinatie van deze drie. Welke behandeling voor u geschikt is, hangt af van uw doel of doelen die u samen met de fysiotherapeut kan bespreken tijdens een eerste afspraak.
Waarom Fysiotherapie Van der Vegt?
Fysiotherapie Van der Vegt is de nummer 1 fysiotherapie van Zwolle (Stadshagen / Holtenbroek). Bij ons is iedereen welkom, van jong tot oud. Met onze 10 jaar ervaring hebben we veel kennis over hoe we u het beste kunnen helpen. We zijn een praktijk waar persoonlijk contact centraal staat. Wij willen graag samen met u aan uw herstel werken zodat u zo snel mogelijk weer zonder klachten kunt bewegen.
Heeft u last van blessures als gevolg van hardlopen en wilt u samen met ons werken aan uw herstel? Maak dan snel een afspraak via onze website en wij zien u graag in onze praktijk.