Zonder stijve nek en schouders op de fiets met de juiste ondersteuning van de fysio

Zonder stijve nek en schouders op de fiets met de juiste ondersteuning van de fysio

Voor velen is wielrennen de ultieme vorm van ontspanning. Wielrennen is dan ook voor iedereen geschikt en kan op elk niveau worden gedaan; vaak in een groepje, maar in je eentje eropuit is ook niet verkeerd. Toch ervaart bijna iedere recreatieve wielrenner tijdens het fietsen wel eens pijntjes. Maar waar komen deze klachten vandaan en wat kun je er tegen doen om ze te verhelpen?

Klachten die regelmatig voorkomen tijdens het wielrennen zijn nek- en schouderklachten. Nek- en schouderklachten zijn venijnig en kunnen ervoor zorgen dat je niet lekker op de fiets zit. Bovendien hebben vrouwelijke fietsers een grotere kans op deze klachten, doordat de fietsen vooral zijn afgestemd op de bouw van mannen.

ontstaan nek- en schouderklachten tijdens het wielrennen

Hoe ontstaan nek- en schouderklachten tijdens het wielrennen?

Nek- en schouderklachten ontstaan voornamelijk door het te lang in dezelfde en verkeerde houding zitten. Hierdoor kan het zijn dat je wervelkolom onder in je rug vervlakt. Om nog goed vooruit te kunnen kijken, ontstaat er in de nek een toegenomen holling en bij lange tochten kan door deze verkeerde fietshouding een verhoogde spierspanning ontstaan.

Ook wanneer je te ver van je stuur af zit, door bijvoorbeeld een te lange stuurpen, komt er te veel spanning op je nek en schouders te staan. Deze gaan na verloop van tijd pijnlijk aanvoelen. Niet alleen het te ver van je stuur afzitten, maar ook juist te dicht op het stuur zitten kan zorgen voor veel spierspanning op je nek en schouders door een te bolle rug.

Daarbij speelt de bewegelijkheid en flexibiliteit van je nek en schouders ook een belangrijke rol. Zo kost het iemand met een stijve nek veel meer energie om het zicht goed op de weg te houden, dan wielrenners die een stuk beweeglijker en leniger zijn. Veel energie gaat dan namelijk naar de aanspanning van de nekspieren. Deze constante spanning op de spieren kan vervolgens leiden tot klachten als hoofdpijn, een vermoeid gevoel in de schouders en tintelingen in de handen.

Wat kan een fysiotherapeut doen tegen nek- en schouderklachten tijdens het wielrennen?

Een fysiotherapeut kan op twee manieren helpen. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de houding goed is. Zodra je fietst met een juiste fietshouding, worden de krachten op het lichaam namelijk evenrediger verdeeld waardoor de kans op klachten afneemt. Een kleine aanpassing aan je houding kan al zorgen voor een wereld van verschil.

Ditzelfde geldt ook voor het adequaat afstellen van de fiets. Onze praktijk biedt hiervoor de benodigde kennis en materialen om de fiets perfect af te stellen, zodat jij tijdens het fietsen een optimaal comfort en geen pijntjes ervaart.

Bovendien is het uitermate belangrijk dat er niet alleen aandacht wordt besteed aan het trainen van de kuiten of bovenbeen spieren, maar ook de rug- en buikspieren moeten worden getraind. Er komt tijdens het fietsen namelijk ook veel kracht op je rug- en buikspieren te staan.

Behandeling bij fysiotherapie van der Vegt

Ervaar jij ook nek- en/of schouderklachten tijdens of na het fietsen en ben je benieuwd naar de behandelmogelijkheden? Wacht dan niet langer met het maken van een afspraak bij fysiotherapie van der Vegt. Wij komen graag in contact om je verder te helpen bij het kiezen van een passende behandeling om de klachten zo snel mogelijk te laten verminderen of zelfs verdwijnen.

Wij bij fysiotherapie van der Vegt beschikken niet alleen over deskundige fysiotherapeuten, maar zijn we ook nog eens waanzinnige liefhebbers van wielrennen. Daarbij hebben wij zowel de ervaring als benodigde contacten om je goed te begeleiden bij het herstellen van de klachten.

Ons doel is niet alleen de pijn te laten verdwijnen, maar ook om er voor te zorgen dat je beter dan ooit op de fiets zult zitten.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?