Ga naar de fysiotherapeut voor een shin splint behandeling

Shin splint behandeling

Shin splint is een overkoepelende term voor verschillende blessures aan het scheenbeen. Dit soort blessures ontstaan meestal door overbelasting van de schenen. Rust houden is dus het eerste advies, maar dit is niet altijd voldoende. Daarnaast is het aansterken en sporten weer gecontroleerd opbouwen vaak lastig.

Daarom is het verstandig om een fysiotherapeut in te schakelen die u hierbij kan helpen. In dit artikel leggen we u precies uit want een shin splint is en hoe een behandeling hiertegen er bij ons uit ziet.

Shin Splints Behandeling
Herkennen Shin Splint

Waaraan herken ik een shin splint?

Shin splint kenmerkt zich door de zeurende pijn aan de binnenkant van het onderbeen, we noemen het daarom ook wel scheenbeenklachten. De pijn steekt op tijdens het sporten of wandelen en is het ergst wanneer u net begint en uw spieren dus nog niet opgewarmd zijn.

De pijn is voornamelijk voelbaar bij het neerkomen en het afzetten van de voet. Daarnaast kan de pijn, die meestal boven de enkel of richting het midden van het onderbeen zit, ook uitstralen naar uw knie of enkel. Na het sporten is het gebruikelijk dat de pijn wegtrekt.

Wanneer u langere tijd last heeft van de blessure, kunnen de klachten erger worden. Het kan dan zijn dat de pijn niet meer wegtrekt na het sporten of de pijn bij bewegingen opkomt waarbij u eerder geen pijn ervaarde.

Het ontstaan van shin splint klachten

Scheenbeenklachten ontstaan nagenoeg altijd door overbelasting van uw voet en enkel. We zien deze blessure dan ook voornamelijk bij hardlopers en andere sporters die veel rennen. De kans op overbelasting wordt groter wanneer uw sportroutine plots intensiever is geworden of u een andere sport bent gaan beoefenen. Ook ontstaat overbelasting vaak na een periode van onderbelasting. Als u een tijdje niet heeft gesport, kunnen de spieren in uw voeten en enkels namelijk minder sterk zijn geworden.

Naast overbelasting, kan er ook een andere oorzaak zijn voor uw klachten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw schoenen niet voldoende ondersteuning of vering bieden. Daarnaast zien we soms een afwijking van de voetstand of de manier waarop er wordt hardgelopen. Ook met deze laatste zaken kan een fysiotherapeut helpen.

Omdat een shin splint bijna altijd ontstaat door overbelasting, doet u er goed aan om rust te nemen. Een tijd minder wandelen en sporten kan soms uitkomst bieden. Omdat het lastig aan te voelen is of de klacht echt opgelost is en wanneer u het sporten weer op kan bouwen, kan het zijn dat de klachten snel weer terugkomen.

Gelukkig kan een fysiotherapeut u bij dit proces helpen.

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen?

Omdat een shin splint op meerdere manieren kan zijn ontstaan, zal de fysiotherapeut eerst een uitgebreid intakegesprek houden en een lichamelijk onderzoek doen. Hierbij kan precies in kaart worden gebracht wat uw klachten zijn en hoe deze kunnen zijn ontstaan. Vervolgens kan een op maat gemaakt behandelplan worden opgesteld. Dit plan houdt rekening met uw wensen en doelen waarna de behandeling daadwerkelijk kan worden gestart.

De behandeling kan uit verschillende fysiotherapeutische methoden bestaan. Zo kan de fysiotherapeut met behulp van dry needling de spieren die van invloed zijn op uw blessure helpen ontspannen.

Ook kunnen er oefeningen gegeven worden voor het aansterken van overige beenspieren en kan de therapeut uw beweegpatroon analyseren. Door het beweegpatroon te analyseren en optimaliseren, is de kans ook kleiner dat de klacht weer terugkeert.

Neem contact met ons op wanneer u shin splint klachten heeft

Heeft u nog vragen over een shin splint of herkent u zich in de besproken klachten? Neem dan gerust contact op met fysiotherapie Van der Vegt. Onze fysiotherapeuten beantwoorden uw vragen met plezier en helpen u graag weer optimaal te gaan bewegen!

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?