Ik heb mijn knie verdraaid, hoe kan een fysiotherapeut helpen?

Ik heb mijn knie verdraaid, hoe kan een fysiotherapeut helpen?

Een verdraaiing van de knie kan erg pijnlijk zijn en zelfs veel schade veroorzaken. Het is belangrijk om de juiste hulp te krijgen, zodat de blessure niet erger wordt of zal leiden tot een langdurige klacht.

In dit artikel leest u meer over een verdraaiing van de knie en hoe Fysiotherapie Van der Vegt u hierbij kan helpen.

Wat is een verdraaid knie?

Een verdraaide knie verwijst meestal naar een blessure aan de knie, waarbij het gewricht op een onnatuurlijke manier is gedraaid. Verschillende structuren in de knie kunnen hierdoor een blessure oplopen, zoals de ligamenten, meniscus, pezen of spieren.

Een verdraaide knie is vaak een acute blessure. Tijdens de val of de verkeerde beweging, kunt u iets voelen of horen knappen. De knie doet direct pijn, wordt vaak dik en soms ook blauw. Daarnaast kan de knie stijf aanvoelen.

Lopen gaat nog wel, maar moeilijk. Vaak geven mensen aan het gevoel te hebben er doorheen te zakken

Kniepijn

Mogelijke oorzaken van een verdraaide knie

Er zijn veel manieren wanneer en waarop uw knie kan verdraaien, hier leest u een aantal meest voorkomende oorzaken:

Verdraaiing tijdens activiteiten: Tijdens het bewegen kan het gebeuren dat u plotseling draait, stopt of van richting verandert. Dit kan leiden tot een onverwachte draaibeweging in de knie, wat blessures kan veroorzaken.

Vooral tijdens sporten waar vaak abrupte draaibewegingen voorkomen, zoals basketbal, voetbal, tennis of skiën, is er een vergroot risico op het verdraaien van de knie. Ook een onjuiste landing na een sprong kan tot een verdraaide knie leiden.

Vallen: Een val waarbij de knie verdraaid raakt tijdens de impact, kan letsel veroorzaken aan de structuren zoals spieren, ligamenten, pezen en de knieschijf; binnen het kniegewricht.

Inactiviteit of een onjuiste lichaamshouding: Wanneer iemand niet veel beweegt, kunnen hierdoor de spieren rondom de knie verslappen. Dit kan de kans op blessures, zoals een verdraaide knie, doen toenemen. Ook een langdurige onjuiste lichaamshouding of afwijkende bewegingspatronen kunnen bijdragen aan overmatige belasting. Hierdoor kunnen blessures sneller optreden, waaronder een verdraaide knie.

Slijtage en veroudering: Na verloop van tijd kan slijtage van de gewrichten, bijvoorbeeld door artrose, het risico op blessures verhogen, inclusief een verdraaide knie. Slijtage van de gewrichten zorgt er namelijk voor dat het gewricht minder soepel beweegt en er meer druk op de banden en spieren komt te liggen.

Wat kan Fysiotherapie Van der Vegt voor u betekenen?

Wanneer u vermoedt een verdraaide knie te hebben, is het belangrijk om professioneel medisch advies in te winnen. Een fysiotherapeut kan de ernst van de blessure beoordelen, de juiste diagnose stellen en de beste behandeling geven.

Na het stellen van een diagnose zal de fysiotherapeut in samenwerking met u een passend behandelplan opstellen en houdt hierbij rekening met wat u nodig heeft voor een goed herstel.

Oefentherapie is vaak een essentieel onderdeel van de behandeling. Dit zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de spierkracht, flexibiliteit, evenwicht en coördinatie rondom de knie.

Ook manuele therapie kan een onderdeel zijn van het behandelplan. Dit houdt in technieken zoals mobilisatie of manipulatie om de bewegingsvrijheid van de knie te verbeteren.

Naast manuele therapie en oefentherapie zal de fysiotherapeut u van advies en educatie kunnen voorzien. U krijgt advies over hoe u het beste voor uw knie kunt zorgen tijdens uw dagelijkse activiteiten en sportactiviteiten. Daarnaast wordt u voorzien van educatie zodat u inzicht krijgt in de opgelopen blessure, de werking van het kniegewricht zelf en welke oefeningen kunnen helpen.

Tot slot zal de fysiotherapeut na het behandelen van de huidige blessure werken aan het voorkomen van toekomstige problemen. Dit kan door het aanleren van specifieke oefeningen of advies over leefstijlaanpassingen.

U bent welkom bij Fysiotherapie Van der Vegt

Fysiotherapie Van der Vegt is de beste Fysio van Zwolle omdat we contracten hebben met alle zorgverzekeraars en cliënten binnen 48 uur terechtkunnen bij ons. Daarnaast bieden we naast de algemene fysiotherapie ook specialistische behandelingen aan, zodat we altijd kunnen werken aan de juiste oplossing voor uw klacht.

U kunt op verschillende manieren aan afspraak inboeken bij ons, zo zijn wij telefonisch bereikbaar, via het contactformulier op de website, of via de mail.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?