Manuele therapie bij klachten door de C1 nekwervel

Manuele therapie bij klachten door de C1 nekwervel

De C1 nekwervel, de cervicaal 1 nekwervel, wordt ook wel de atlas genoemd. Het is de eerste wervel van het cervicale deel van de wervelkolom. Aan de bovenkant van deze wervel zitten twee grote gewrichtsvlakken. Hierop rust de schedel, welke wel vijf tot zes kilo weegt.

De naam atlas verwijst naar de mythologische figuur Atlas, die volgens de overleving het hemelgewelf op zijn schouders moest dragen. Net zoals de bovenste nekwervel het hoofd draagt. Door deze functie heeft de atlas ook een unieke vorm, de atlas verschilt van de andere halswervels door het ontbreken van een wervellichaam.

De atlas is dus een belangrijke wervel. Vaak wordt deze wervel in de medische wereld verwaarloosd. Echter, bij een scheefstand of verkeerde stand van wervel C1 kunnen er een tal van klachten optreden. In dit artikel meer hierover.

Behandeling Manuele Therapie C1

Oorzaken van klachten aan de C1 nekwervel

De C1 nekwervel (de atlas) heeft drie belangrijke functies: hij geeft steun en stabiliteit, de atlas geeft mogelijkheid tot bewegen (is samen met wervel C2 verantwoordelijk voor 30% van de beweeglijkheid van de nek) en de atlas biedt bescherming aan de hersenstam, het ruggenmerg en de bloedvaten in de nek.

Zoals eerder vermeld ontstaan klachten met de oorsprong in de atlas vaak door een verkeerde stand van deze wervel. De wervel kan in een verkeerde stand komen te staan door: een manipulatie bij de geboorte (navelstreng om de hals, tang- en zuignapbevalling), latere trauma’s (een whiplash, een hersenschudding, een val op het hoofd of op het stuitje), verkeerd persen tijdens een bevalling of langdurige stress/psychische trauma’s.

Veel patiënten weten niet meer wanneer ze een val of trauma hebben meegemaakt die de verschuiving heeft veroorzaakt. Het trauma of de val kan al een hele tijd geleden hebben plaatsgevonden of op jonge leeftijd zijn gebeurd.

Symptomen Atlas Klachten

Symptomen behorende bij klachten aan de atlas

Wanneer er wervels in de rug uit positie raken, ontstaat er druk op een zenuwwortel. Doordat de atlas zich echter zo hoog in de nek bevindt heeft een verschuiving hiervan direct invloed op het ruggenmerg, wat een grote neurologische impact tot gevolg kan hebben.

Ook kunnen de bloedvaten, de lymfevaten en zelf het hormoonsysteem door een verhoogde druk problemen ondervinden. Verder komt het vaak voor dat symptomen optreden omdat het lichaam voor de scheefstand gaat compenseren.

Klachten die vaak optreden zijn: hoofdpijn, migraine, verhoogde spierspanning, duizelingen, oorsuizingen, zenuwachtigheid, slapeloosheid, verkoudheid, hoge bloeddruk en depressie.

Doordat de scheefstand van de atlas een disbalans in het lichaam teweegbrengt, komt het vaak voor dat symptomen als pijn en een verhoogde spierspanning zich voornamelijk aan één zijde van het lichaam presenteren. De verstoring die deze disbalans aan de keten geeft, kan zelfs klachten geven in de onderrug en de benen.

Behandeling klachten aan de atlas

Wanneer de atlas zich weer in een optimale positie bevindt, kan het lichaam zich weer gaan herstellen. De klachten zullen dan afnemen en uiteindelijk verdwijnen. De snelheid waarin herstel plaatsvindt, is afhankelijk van zowel de fysieke als psychische conditie van de persoon. Wanneer deze optimale positie niet bereikt wordt kunnen de nekklachten langdurig aanhouden.

Een manueel therapeut kan u helpen de atlas weer in positie te brengen. De manueel therapeut kan vaak binnen enkele behandeling de klachten verlichten. Echter, het is ook belangrijk om te kijken naar eventuele oorzaken van de scheefstand van de wervel C1 en hoe deze scheefstand in de toekomst te voorkomen. Voorkomen blijft beter dan genezen.

Fysiotherapie van der Vegt helpt u graag

Ook binnen het team van Fysiotherapie van der Vegt is een manueel therapeut werkzaam. Graag kijken wij samen met u naar uw klachten en stellen we een geschikt en persoonlijk behandelplan voor u op.

Mocht u zich in bovenstaand verhaal herkennen of kunnen wij u met iets anders helpen, neemt u dan snel contact met ons op. U kunt gemakkelijk via onze website een afspraak maken (www.fysiotherapievandervegt.nl) of ons direct bellen op 038-2100107.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?