Pijn aan de binnenkant van de knie tijdens sporten

Pijn aan de binnenkant van de knie tijdens sporten

Pijn aan de binnenkant van de knie tijdens het sporten is een veel voorkomend probleem. Het ontstaan van deze klacht kan komen door overbelasting of letsel van de knie en kan een verscheidenheid aan oorzaken hebben.

Denk hierbij aan verstuikingen, meniscusletsel, artrose en ontstekingen.

Pijnlijke knie sporten

Ontstaansmoment van pijn aan de binnenkant van de knie: trauma of geen trauma

Afhankelijk van de oorzaak van de pijn, kunnen er verschillende klachten zijn. U kunt een of meer van de volgende dingen merken wanneer u knieklachten hebt.

De knie doet pijn, de knie is dik, soms ook blauw, lopen gaat moeizaam, u hebt het gevoel erdoorheen te zakken en u kunt sommige activiteiten niet meer doen die u voorheen zonder pijn deed.

Bij de in kaart brengen van de oorzaak van de klacht, is de manier waarop deze zijn ontstaan van belang. Het kan zo zijn dat u op een acuut moment uw knie hebt bezeerd. Denk hierbij aan een misstap of een verdraaiing van uw knie.

Dit wordt ook wel een ’trauma’ moment genoemd. Hierbij is er vaak meer risico op schade van structuren in uw knie, omdat dit gebeurt onder hoge belasting en energie op het kniegewricht.

Geen trauma houdt in dat de pijn aan de binnenkant van de knie langzaam is ontstaan en er geen specifiek acuut moment is geweest.

Mogelijke oorzaken van pijn aan de binnenkant van de knie tijdens het sporten

Pijn binnenkant knie
Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de binnenkant van de knie, is een verstuiking van de mediale collaterale band (MCL), die verantwoordelijk is voor de stabiliteit van de binnenkant van de knie.

Dit letsel kan het gevolg zijn van directe impact of verdraaiing, waardoor de band overbelast raakt en verzwakt.

Daarnaast kan een meniscusletsel, waarbij er beschadiging optreedt aan het kraakbeen tussen de twee botten van het kniegewricht, de pijn veroorzaken. Dit kan zowel acuut optreden als het gevolg zijn van langdurige overbelasting.

Hierbij ervaren mensen vaak naast de pijn ook een zwelling op de knie.

Ook artrose kan de oorzaak zijn van pijn aan de binnenkant van de knie. Hierbij breekt het kraakbeen in de knie af, waardoor gewrichtsoppervlakken tegen elkaar bewegen, wat leidt tot pijn en stijfheid. Dit komt meestal voor bij oudere mensen.

Tot slot kan bursitis, een ontsteking van het gewricht, ook de oorzaak zijn. Hierbij raken de slijmbeurzen rond de knie ontstoken, waardoor ze opzwellen en pijn veroorzaken.

Hoe gaat de fysiotherapeut te werk bij pijn aan de binnenkant van de knie?

Klachten aan de binnenkant van de knie kunnen dus verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak te bepalen om effectieve behandeling en herstel te garanderen. Een fysiotherapeut kan u hierbij goed helpen.

Allereerst zal de fysiotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de pijn te bepalen. Dit zal gebeuren door middel van een gesprek, waarin u uw klachten toelicht en het ontstaan van de klacht. Daarnaast zal er een fysiek onderzoek plaats vinden, waarbij de fysiotherapeut kijkt naar de beweeglijkheid van uw knie.

Nadat de oorzaak gevonden is, kan de fysiotherapeut u doorsturen naar een andere specialist, maar in de meeste gevallen kan de fysiotherapeut u helpen.

Dit kan de vorm aannemen van massage, waarbij de spieren rondom de knie meer ontspannen, en manuele therapie, waarbij de knie wordt gemobiliseerd en daardoor minder stijf wordt.

Fysiotherapie kan ook de vorm van oefentherapie aannemen. Hierbij krijgt u oefeningen om de omliggende spieren van de knie te versterken, waardoor de pijn vermindert.

In sommige gevallen kan taping ook helpen bij het ondersteunen van de knie en het verminderen van de pijn. Dit is echter in de meeste gevallen alleen als toevoeging bij oefen- of manuele therapie en niet als behandeling op zich.

Daarnaast helpt de fysiotherapeut de belastbaarheid van uw knie te vergroten zodat u langzaam weer de sport kan beoefenen die u voorheen deed en minder kans hebt op terugval.

U bent welkom bij fysiotherapie Van der Vegt

Bij fysiotherapie Van der Vegt bent u in de juiste handen en helpen wij u graag van uw klachten af. Wij streven ernaar om een praktijk te zijn waar professioneel advies, behandelen en begeleiden én persoonlijk contact centraal staat.

Wij zijn gemakkelijk te bereiken via Whatsapp, het contactenformulier op de website, telefonisch en de mail. U kunt ook zelf een afspraak inplannen via het boekingssysteem op de website.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?