Wielrennen zonder rugklachten met gerichte fysiotherapie

Wielrennen zonder klachten met fysiotherapie

Wielrennen is de ultieme vorm van ontspanning. Heerlijk bewegen op je eigen tempo en dat ook nog eens in de natuur! Vaak in een groepje maar net zo makkelijk even er in je eentje eropuit.

Niet voor niets is wielrennen één van de meest snel groeiende sporten in Nederland. Wielrennen kan op ieder niveau en is voor iedereen geschikt. Want waarbij je voor een pot voetbal meerdere mensen nodig hebt en waarbij hardlopen belastend kan zijn voor de gewrichten, is wielrennen toegankelijk en weinig blessuregevoelig.

Het is dan ook niet zo vreemd dat wielrennen heel erg populair is.

Maar ondanks al deze voordelen, zien wij bij onze praktijk toch geregeld wielrenners met klachten die ervoor zorgen dat ze niet lekker op de fiets zitten. (Wij denken dan meteen “of heb je klachten doordat je niet lekker op de fiets zit”) Een klacht die hierbij regelmatig voorbij komt, is de klacht van pijn aan de (onder)rug. Zo’n 1/3 van alle recreatieve renners heeft wel eens last van zijn of haar rug.

In dit artikel vertellen we je meer over de achtergrond van deze klachten en wat wij doen om je er weer van af te helpen!

rugpijn wielrennen

Wat is er aan de hand bij rugklachten tijdens het wielrennen

Natuurlijk zijn niet alle rugproblemen zomaar onder dezelfde noemer te scharen. Met zoveel verschillende mensen die lekker fietsen, is er natuurlijk ook een diversiteit aan klachten.

Maar wij zien wel vaak dat een aantal factoren vaak terugkomt bij rugklachten van wielrenners. Er is namelijk vaak sprake van een vicieuze cirkel. De fietshouding en rugklachten zijn heel vaak twee kanten van dezelfde medaille. Dit leggen we hieronder wat beter uit.

Bij het fietsen worden natuurlijk de benen flink aan het werk gezet. Deze zorgen namelijk voor de kracht die voor de beweging zorgt. Maar de benen zitten vast aan ons bekken. Zowel door middel van botten en pezen als door spieren. Het bekken krijgt dus veel te verduren tijdens het fietsen. Maar de spieren in die regio hechten zich ook aan de onderste ruggenwervels. Spieren zoals de transversale abdominis en de multifidus werken als een soort van anker om het lichaam stabiel in het zadel te houden.

Reken dus maar dat er ook kracht op de “core” terecht komt!

Wanneer de houding goed is en de rug voldoende krachtig is, dan kan de rug deze kracht prima aan. Maar wanneer één van beide niet in orde is, dan kan de rug klachten gaan geven omdat deze niet bestand is tegen de kracht die op de rug wordt uitgeoefend. Een verkeerde houding op de fiets, zorgt dus voor extra belasting van de rug.

Wat kan een specialistische fysiotherapeut doen tegen rugklachten bij het wielrennen

Eigenlijk kunnen wij op twee manieren helpen. De eerste manier is om ervoor te zorgen dat de houding goed is. Want wanneer de houding op de fiets niet goed is, dan worden de krachten niet evenredig verdeeld en dit kan dus voor pijn/klachten zorgen. Soms kan een centimeter of zelfs millimeter een wereld van verschil maken!

Want bedenk zelf maar eens, wanneer iets precies in balans staat dan kan een heel klein zetje ervoor zorgen dat de balans wordt verstoord.

Dit is precies zo bij het afstellen van de fiets. Wij gaan daarom altijd tot het uiterste om de fiets precies zo af te stellen dat jouw lichaam optimaal comfort ervaart. Onze praktijk biedt hiervoor alle benodigde kennis en materialen.
Daarnaast is het belangrijk dat de rug voldoende ondersteuning biedt aan de structuren die de rug als anker hebben. Dit betekent dat bij wielrennen niet alleen de kuiten of bovenbenen van belang zijn, maar dat er ook aandacht moet worden besteed aan rugspieren en buikspieren.

Onze therapeut gaat dus met je aan de slag om ervoor te zorgen dat het hele lichaam is opgewassen tegen de krachten die er vrijkomen tijdens het wielrennen.

Geen rugklachten meer door een bezoek aan fysiotherapie van der Vegt

Wij zijn niet alleen deskundige fysiotherapeuten, maar ook nog een waanzinnige liefhebbers van wielrennen. Dit zorgt ervoor dat wij zowel de ervaring als de benodigde contacten hebben om jou volledig te begeleiden bij het herstellen van de rugklachten.
Ons doel is niet alleen om de pijn te laten verdwijnen maar om er ook nog eens voor te zorgen dat je beter dan ooit op de fiets zit en meer dan ooit geniet van het peddelen.

Wij komen altijd graag in contact met mensen die hulp nodig hebben. Wanneer je contact opneemt, kunnen we samen onderzoeken op welke manier we jou kunnen helpen.

Wilt u een afspraak maken?

Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?